Historijski značaj
43

Sattler i Field čestitali Jasmili Žbanić: Važnost filma nadilazi sva priznanja

N. C.
Johann Sattler i Mett Field (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler i Mett Field (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?", iako nije dobio Oscara, oduševio je publiku te pobrao brojne čestitke. Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i ambasador Velike Britanije Matt Field uputili su čestitke rediteljici Jasmili Žbanić.

Ambasador Matt Field je na Twitteru prokomentirao dodjelu Oscara, uputivši važnu poruku Jasmili i filmskoj ekipi.

"'Quo Vadis, Aida?' je historijski nevjerovatan film čija važnost nadilazi svako priznanje. Bravo za Jasmilu Žbanić i za sve koji su učestvovali u izradi filma", naveo je.

Na Twitteru se povodom dodjele Oscara oglasio i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.
"Iskrene čestitke Jasmili Žbanić i cjelokupnoj ekipi filma "Quo Vadis, Aida". Iako niste osvojili ovu nagradu, vaš uspjeh je prepoznat širom svijeta i sigurno će se nastaviti. Bravo", napisao je.

Film o genocidu u Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić za nagradu Oscar utrkivao se u kategoriji najbolji strani film, a nagradu u ovoj kategoriji odnio je danski film "Another Round" reditelja Thomassa Vinterberga.