Pozdravljaju odlazak
52

Šatorović: Savjetnici koje je finansirala Velika Britanija su doveli radnike u FBiH na rub siromaštva

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović kazao je kako ovaj sindikat pozdravlja odluku Ambasade Velike Britanije da ne produžava angažmane savjetnika u kabinetu premijera FBiH kazavši kako su oni uništili radno zakonodavstvo i doveli radnike u FBiH na rub siromaštva.

Šatorović je istakao da kao članovi sindikata radnici i građani BiH nisu vidjeli nikakvu korist od tih savjetnika te ih krive za trenutno stanje u državi.

"Rezultat njihovog rada je siromaštvo građana. Ono što su radili jeste gašenje sindikata kao što je to bio slučaj sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i direktno miješanje u izbor predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. Sigurni smo da se Vlada u Velikoj Britaniji ne smije miješati u rad sindikata, ali nažalost njihovi savjetnici to ne prenose u BiH", rekao je Šatorović.

Poručuje da, ukoliko Velika Britanija ima stvarnu namjeru da pomaže BiH, neka to čini kroz investicije i otvaranje novih radnih mjesta, a ne stvaranjem ambijenta da niko ne želi ulagati u FBiH.

"Vrlo je indikativno da je Velika Britanija, koja je donijela odluku o izlasku iz EU, glavni savjetnik FBiH kako da naša zemlja uđe u EU. Postavlja se pitanje koliko je sve to licemjerno i koja je stvarna uloga britanskih plaćenika u kompletnim procesima u FBiH. Nadamo se boljem okruženju od 31. marta kada više ne bude tih savjetnika koji će krojiti politiku u FBiH", kazao je Šatorović.

Podsjetimo, Vlada Velike Britanije je finansirala rad stručnih savjetnika u kabinetima premijera oba entiteta i u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Prema riječima ambasadora Edwarda Fergusona, oni su radili na modernizaciji zakona o radu, rješavanju određenih pitanja u vezi s javnim preduzećima koja posluju s gubitkom, kao i na poboljšanju poslovne klime u BiH.