Upravljanje krizom
19

Sastanak Ujića i Cikotića: Povećan priliv migranata izazov za BiH

SRNA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH, istakavši da je predmet njihovog rada u 2020. godini bilo više od 12.000 migranata.

Tokom prve Cikotićeve posjete Službi za poslove sa strancima, sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbjednosnih, ali i humanitarnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za sprovođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila sa ovim problemom.

Ujić je upoznao Cikotića o svim problemima sa kojima se suočava Služba usljed migrantske krize, posebno sa nedostatkom ljudskih kapaciteta, te koji bi se koraci trebali preduzeti u rješavanju ovog bezbjednosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećen Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Istaknuto je da je neophodna izmjena Zakona o strancima, Zakona o Službi za poslove sa strancima, kao i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Službe, kako bi se podigla njena operativnost i efikasno odgovorilo na povećan priliv migranata.

Ujić je izrazio uvjerenje da će se dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti i dalje nastaviti.