BiH
4

Sastanak Tihić-Čović: HDZ i SDA trebaju sarađivati u interesu BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić susreli su se danas u Mostaru i, na konferenciji za novinare nakon susreta, najavili održavanje sastanka užeg vodstva ovih dviju stranaka za 16. septembra.

U obraćanju novinarima Tihić je kazao kako je na susretu bilo riječi o dugoročnoj suradnji dviju stranaka, naglasivši kako je vrlo bitno da te dvije stranke imaju dugoročnu suradnju koja neće biti vezana za neka tekuća pitanja i rezultate izbora na određenim nivoima vlasti.

"To treba biti jedna dugotrajna suradnja, koja će u prvom redu imati interese države BiH i naših naroda", kazao je Tihić.

Govoreći o sastanku koji je najavljen za 16. septembra, Tihić je kazao kako je to zapravo nastavak sastanka održanog u Odžaku te da će se na njemu razmatrati i eventualno doći do rješenja kada je u pitanju provođenje presude Sejdić -Finci, zatim kada su u pitanju Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton, zatim pitanje Mostara i Distrikta Brčko.

"Mogli bismo 16. septembra doći do finalnih rješenja mogućih političkih dogovora. Danas smo dosta pažnje posvetili provedbi odluke 'Sejdić-Finci i vojnoj imovini. Imamo zajednički stav i ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju člana Predsjedništva BiH drugog naroda. Isto tako SDA je protiv asimetričnih rješenja i protiv nove izborne jedinice. Danas sam iznio neke ideje kako mi u SDA vidimo iznalaženje tog rješenja i nastavit ćemo o tome razgovarati", kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, presuda Sejdić-Finci može se provesti na takav način da predsjednik BiH bude iz jednog naroda, predsjednik Vijeća ministara iz drugoga naroda, predsjednik Zastupničkog doma iz trećeg naroda, te iz reda ostalih predsjednik Doma naroda i da postoji jedna etnička rotacija na svim tim pozicijama.

Govoreći o situaciji u Mostaru, Tihić je kazao kako je danas iznio neke prijedloge SDA o kojima će razgovarati predstavnici dviju stranaka te da je oko Distrikta Brčko postignuta suglasnost o etničkoj rotaciji načelnika. Po njegovim riječima, kada je riječ o FBiH, dogovoreno je da se sačekaju odluke Ustavnog suda kako bi se imala čista situacija, nakon čega se može razgovarati.

Na pitanje novinara da komentiraju izjavu direktora State Departamenta za središnju i južnu Evropu Jonathana Moorea, koji je za Večernji list kazao kako je nemoguće napraviti Dayton 2, Čović je kazao, da on već odavno govori kako nema nekih novih Daytona i novih procesa te vrste, već da se predstavnici vlasti BiH moraju okupiti oko ideje kako napraviti racionalnu organizaciju od jednog Euroatlanskog projekta BiH koji će biti prihvatljiv za sva tri naroda i sve građane BiH.

On je dodao kako je cilj HDZ-a BiH riješiti pitanje Mostara, odnosno izmijeniti izborni zakon, što je i odluka Ustavnog suda.

Tihić je kazao da je nerealno očekivati neki Dayton 2 te kako smatra da bi Međunarodna zajednica i OHR, dok je još prisutan u BiH, trebali učiniti jedan dodatni napor kako bi sistem u BiH bio funkcionalan, odnosno kako bi se mogli ugraditi instrumenti deblokade.

"Mi u Ustavu BiH i u zakonima, posebno državnog nivoa, imamo ugrađene instrumente blokade, nemamo ugrađene instrumente deblokade. Sada svako može da se ponaša ultimativno, da kaže ja ne želim, ne slažem se, kao kada je u pitanju provođenje presude 'Sejdić-Finci', a iz Republike Srpske ne pokazuju fleksibilnost u pravcu rješavanju tog problema", kazao je Tihić, dodavši kako to ne zahtjeva ni promjene Ustava ni Dejtonskog sporazuma, već primjenu određenih zakonskih rješenja od Izbornog zakona do drugih zakona.

Kada je riječ o pitanju Mostara, Tihić je ponovio da su predstavnici SDA dosta puta govorili što ne žele, te kako je danas iznio svoje ideje kako predstavnici te stranke vide riješenje problema u Mostaru.

Na pitanje novinara da komentira modele izbora člana predsjedništva BiH, Čović je kazao kako se u razradi modela koje će dvije strane pokušati dogovoriti do 16. septembra nalazi i direktni model s različitim kombinacijama, kao i indirektni model sa različitim kombinacijama s naglaskom na to da jedan narod ne može birati člana Predsjedništva BiH drugog naroda.

"I jedan i drugi model izbora članova Predsjedništva u igri su i direktni izbori imaju dvije ili tri varijante", zaključio je Tihić.

SDA