BiH
0

Sastanak rukovodstva parlamenata u BiH

FENA
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske intenzivirat će međusobnu saradnju i koordinaciju da bi se ponovo aktuelizirao twinning projekt s Evropskom unijom koji će biti predložen za fondove IPA 2012. godine.

Ovo je rezultat prvog sastanka predstavnika državnog i entitetskih parlamenata nakon izbora 2010. godine koji je održan u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Sastanku su, uz predsjedavajućeg Bećirovića, prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denis Zvizdić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Osnovna ideja potencijalnog twinning projekta je jačanje mogućnosti parlamenata i unapređenje rada i radnih procedura parlamenata u procesu evropskih integracija.

Spektar načina njegove realizacije proteže se od organizacija edukativnih radionica i seminara za parlamentarce, posebnih obuka o karakteru i mehanizmima Evropske unije, analiza procedura vezanih s usklađivanjem nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije pa do niza profesionalnih obuka za specijaliziranih parlamentarnih radnih tijela.

Kako je danas rečeno, za ove svrhe Evropska unija bi osigurala 1,7 miliona eura, a ambicija je da se projekt implementira dvije godine.

Na sastanku su jednoglasno usvojeni zaključci o reanimaciji projekta, ali i formiranju zajedničkog koordinacionog tijela sačinjenog od parlamentarnih službi.

Također, odlučeno je da se uvede praksa redovnih periodičnih sastanaka rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata, s tim da se prvi sastanak održi prije kraja godine u Banjoj Luci.

Učesnici sastanka uputili su zajedničko pismo Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini kojim je obavještavaju o jednoglasnoj podršci realizaciji twinning projekta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.