{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak rukovodstva parlamenata u BiH

F
2.9.2011. u 17:59
0
0
Sastanak rukovodstva parlamenata u BiH
0
Sastanak rukovodstva parlamenata u BiH
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske intenzivirat će međusobnu saradnju i koordinaciju da bi se ponovo aktuelizirao twinning projekt s Evropskom unijom koji će biti predložen za fondove IPA 2012. godine.
Ovo je rezultat prvog sastanka predstavnika državnog i entitetskih parlamenata nakon izbora 2010. godine koji je održan u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Sastanku su, uz predsjedavajućeg Bećirovića, prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denis Zvizdić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Osnovna ideja potencijalnog twinning projekta je jačanje mogućnosti parlamenata i unapređenje rada i radnih procedura parlamenata u procesu evropskih integracija.

Spektar načina njegove realizacije proteže se od organizacija edukativnih radionica i seminara za parlamentarce, posebnih obuka o karakteru i mehanizmima Evropske unije, analiza procedura vezanih s usklađivanjem nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije pa do niza profesionalnih obuka za specijaliziranih parlamentarnih radnih tijela.

Kako je danas rečeno, za ove svrhe Evropska unija bi osigurala 1,7 miliona eura, a ambicija je da se projekt implementira dvije godine.

Na sastanku su jednoglasno usvojeni zaključci o reanimaciji projekta, ali i formiranju zajedničkog koordinacionog tijela sačinjenog od parlamentarnih službi.

Također, odlučeno je da se uvede praksa redovnih periodičnih sastanaka rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata, s tim da se prvi sastanak održi prije kraja godine u Banjoj Luci.

Učesnici sastanka uputili su zajedničko pismo Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini kojim je obavještavaju o jednoglasnoj podršci realizaciji twinning projekta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: