Sarajevo
0

Sastanak o izradi strategije istraživanja i razvoja za zapadni Balkan

FENA
U Sekretarijatu Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u Sarajevu u ponedjeljak će biti održan stručni sastanak o temi "Izrada regionalne strategije istraživanja i razvoja za zapadni Balkan".

Riječ je o radnom nastavku ministarske konferencije koju su 24. aprila ove godine u Sarajevu organizirali Sekretarijat RCC-a i Češka Republika.

Od učesnika sastanka očekuje se da u skladu sa zajedničkom izjavom koja je usvojena na ministarskoj konferenciji uspostave koordinaciono tijelo projekta koje će biti zaduženo za izradu strategije, saopćeno je iz RCC-a.

Uvodna izlaganja održat će voditelj programa pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Henk Visser i viši ekonomist u Odjelu za razvoj finansijskog i privatnog sektora Svjetske banke Paulo Guilherme Correa.

Prisustvovat će stručnjaci iz ministarstava nauke i istraživanja iz zemalja članica RCC-a iz jugoistočne Evrope (JIE), uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju i UNMIK/Kosovo, te članovi naučnih institucija iz regije i predstavnici međunarodnih organizacija i zainteresiranih strana.