BiH
0

Sastanak kod reisa: Nećemo ostaviti na cjedilu djecu iz Konjević Polja

FENA
Djeca iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Djeca iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Počeo je sastanak koji je danas u Sarajevu organizovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikušićem, ministrom obrazovanja i kulture Federacije Damirom Mašićem, predstavnikom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao i adovkatom Nedimom Ademovićem i roditeljima iz Konjević Polja u cilju rješavanja problema oko uvođenja nacionalne grupe predmeta u školu u Konjević Polju.

"Ukoliko izostane podrška političara, jedina opcija koja nam ostaje je iseljenje. Ovo je definitivno završena priča, sada je potrebno osmisliti način na koji će djeca što prije nastaviti pohađati školu. Mi više ništa ne možemo uraditi, važno nam je da političari stanu iza nas", kazao je Feni prije početka sastanka jedan od roditelja, Muhizin Omerović.

Poručuje da će na sastanku biti razmotrene sve opcije.

"Mi roditelji smo nemoćni, to nam je jedina opcija koja je ostala. Ne možemo mi ovaj problem završiti sami, to mora učiniti država, a političari su njeni predstavnici", zaključio je on.

Ministar Mašić prije sastanka je kazao da neće dozvoliti da neko manipuliše djecom, te da neće tolerisati prijetnje, namjere i ultimatume koji se postavljaju iz RS-a i onih ljudi koji ne ispunjavaju ustavne i zakonske obaveze.

"Nećemo ostaviti na cjedilu ni roditelje ni djecu. Večeras ćemo pokušati zadovoljiti osnovne interese djece iz Konjević Polja koji traže minimum onoga što im pripada", naglasio je.

Mašić je potcrtao da RS nije samo srpski entitet te da je krajnje vrijeme da se pomire s tim.

"Ovo treba imati sudski epilog", zaključio je Mašić.