BiH
0

Nikšić: Ne možemo sjediti skrštenih ruku i ostaviti djecu u šatorima

FENA
Djeca iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Djeca iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Vlada Federacije BiH nema nadležnosti za rješenje problema djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, već Vlada Republike Srpske. Ali, ne možemo sjediti skrštenih ruku i ostaviti djecu da sjede u šatorima", kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić nakon sastanka koji je danas u Sarajevu organizovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na sastanku su još prisustvovali ministar obrazovanja i kulture Federacije Damir Mašić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao i advokat Nedim Ademović i roditelji iz Konjević Polja.

"Živimo u 21. vijeku, a imamo djecu koja su u šatorima umjesto u školi. Nemam ništa novo reći osim da se rješenje za djecu bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja mora iznaći što prije, jer ova situacija predugo traje. Stvaramo dodatne podjele, iako postoje ljudi kojima to i odgovara", naglasio je Nikšić.

Ocijenio je da je međunarodna zajednica ta koja posjeduje instrument za postizanje rješenja, ali da su pokazali nevjerovatnu pasivnost.

Nikšić je naglasio da je do sada nekoliko puta razgovarao s predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, ali da rješenja nema.

Predstavnici roditelja djece iz Konjević Polja nisu htjeli davati izjave za medije.