BiH
3

Sastanak Dodik-Čović: Ostaje na snazi raniji dogovor SNSD-a i HDZ-a

Piše: G. D.
Foto: G. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik RS-a MIlorad Dodik i član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarali su danas i jučer u Banjoj Luci o političkim prioritetima i formiranju vlasti u RS i BiH.

"Uskoro ćemo završiti izbor delagata za Vijeće naroda i Dom naroda BiH. Nakon toga nas čeka donošenje budžeta i vjerujem da ćemo to završiti do kraja godine. Dragan Čović nas je informisao o tome kako teku politički procesi u FBiH. Što se tiče saradnje SNSD-a i HDZ-a, ostaje na snazi naš raniji dogovor, definisan o zajedničkim političkim interesima", rekao je Dodik.

On je dodao da ohrabruje inicijativa Evropske unije vezana za umanjenje zahtjeva prema BiH. Niko u BiH, istakao je Dodik, ne bi trebao biti protiv plana koji je EU napravila.

"Mi smo za HDZ, bili oni parlamentarna partija ili ne, osiguravali mjesto za njihovog predstavnika u vlasti RS. To je do sada radio Davor Čordaš kao ministar za izbjegle i raseljene osobe. Tako ćemo i nastaviti. Oni će, sa druge strane, osigurati mjesto za SNSD u Vladi FBiH", dodao je Dodik.

Problemi sa matematičkim zbirom

Naveo je kako sporazum koji su potpisali SDA, DF, SDS, PDP i NDP može formirati parlamentarno rukovodstvo u Predstavničkom domu, ali da to ne znači da će tom većinom svi problemi biti riješeni.

"Insistiranje na matematičkom zbiru može donijeti ogromne probleme", kategoričan je Dodik.

Dragan Čović je istakao da je posjetio i Upravu za indirektno oporezivanje BiH, biskupiju u Banjoj Luci te petrićevački samostan.

"Nastojat ću da se do kraja nedjelje završe izbori za kantonalna rukovodstva. Svi poslovi vezani za formiranje vlasti u FBiH bi trebali biti gotovi do kraja godine i ne vidim nijedan razlog da to ne bude tako. Saradnja ovih dviju stranaka je pokazala da možemo zajedno i poželio bih da sve političke partije u BiH grade sličan dijalog. To bi umnogome relaksiralo većinu problema", rekao je Čović.

Naš cilj je bio, dodao je on, da BiH dođe do statusa kandidata za EU i sada se to ne čini toliko teško. Da bi se to desilo, smatra on, politička situacija mora biti mnogo stabilnija u cijeloj BiH.

O Južnom toku

Milorad Dodik i Dragan Čović osvrnuli su se danas i na izjavu predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina da Rusija neće nastaviti izgradnju Južnog toka, jer Bugarska blokira gradnju pomorske dionice.

"To može izazvati velike štete u BiH. Možemo ostati bez gasa i da nam propadnu vrijedne investicije, u koje smo uložili dvije milijarde maraka. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da je gradnja Sjevernog toka dozvoljena, a Južnog nije? Jasno je da se sve to dešava zbog Ukrajine, ali se nadam da bi ta stvar mogla biti riješena u narednim mjesecima ili godinama", rekao je Dodik.

Dragan Čović je rekao da je BiH suviše mala da bi mogla nešto promijeniti u slučaju Južnog toka, ali da će odustajanje od gradnje Južnog toka svakako utjecati na kvalitet života u BiH.