BiH
4

Sastanak čelnika policijskih agencija: Stanje sigurnosti u FBiH u aprilu zadovoljavajuće

FENA
Stanje sigurnosti u oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira za april 2016. je zadovoljavajuće, ocjenjeno je danas na sastanku federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoša Čampare i direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača s ministrima i policijskim komesarima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Određeni uspjesi u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, koji su evidentni u statističkim podacima i izvještajima policijskih agencija na nivou Federacije BiH, nisu na adekvatan način prezentirani u javnosti, zaključak je učesnika sastanka u Bihaću.

Navedeno je da se stiče pogrešan dojam da je broj otkrivenih i rasvijetljenih krivičnih djela doveo do drastičnog pogoršanja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, pri čemu se ne uzima u obzir da je povećanje broja evidentiranih krivičnih djela u direktnoj vezi s kvalitetnijim i efikasnijim radom kriminalističkih istražitelja u istraživanju i dokumentovanju te grupe krivičnih djela.

Posebna pažnja na sastanku usmjerena je na pogoršanje stanja u oblasti sigurnosti cestovnog saobraćaja. Učesnici sastanka su vezi s tim donijeli zaključak o izradi posebnih akcionih planova radi provođenja preventivnih ali i represivnih aktivnosti na poboljšanju u toj oblasti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).