{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak Cavusoglu-Crnadak: Najavljena obnova trilateralnih sastanaka Turske, BiH i Srbije

30.4.2015. u 12:00
2
38
Sastanak Cavusoglu-Crnadak: Najavljena obnova trilateralnih sastanaka Turske, BiH i Srbije
2
Danas je u Sarajevu održan sastanak ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka i ministra vanjskih poslova Turske Mevlüta Cavusoglua. Ministar vanjskih poslova Turske boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.
Na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka oba ministra su istakla kako je sastanak protekao u izuzetno dobroj atmosferi te da je bio konstruktivan.

Cavusoglu je prvi put u posjeti BiH u svojstvu ministra vanjskih poslova, a i ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku bila je ovo prva prilika da se sretne sa svojim kolegom.

Na početku sastanka ministri su razgovarali o nedavnom terotrističkom činu u Zvorniku.

"Konstatovali smo da se obje zemlje suočavaju sa sličnim problemima. Isto tako, konstatovali smo da se protiv zla kakav je terorizam bori na svim frontovima i u svim formatima gdje to možemo zajednički činiti", rekao je Crnadak.

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima dvije zemlje. Tom prilikom konstatovano je da su oni na izuzetno visokom nivou.

"Razgovarali smo o tome da nastavimo sa trilateralnim sastancima u formatu Turska, Srbija i BiH, ali i u formatu Turska, Hrvatska BiH", istakao je Crnadak te najavio prve korake ka ostvarivanju plana o ovakvim sastancima. Također, Crnadak je najavio i mogućnost sastanka u formi "četvorke" gdje bi se za jednom stolom našli predstavnici Turske, BiH, Srbije i Hrvatske.

Uvertira za posjetu ErdoganaPosjeta Cavusoglua je svojevrsna uvertira za posjetu predsjednika Turske Erdogana koji u BiH dolazi u maju. Tada će biti potpisana tri sporazuma između BiH i Turske koji će dodatno produbiti saradnju dvije zemlje.

Na sastanku se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji koja je, kako je istaknuto, na visokom nivou, ali se još uvijek može produbiti. Dogovoreno je da se radi na tome kako bi se popravili biznis klima u BiH pri čemu je istaknuto da će Turska pružiti pomoć u onom obimu u kojem od nje bude traženo.

Crnadak je upoznao Cavusoglua i o planovima BiH prilikom preuzimanje predsjedavanja Vijećem Evrope. Turska je izrazila punu podršku postavljenim prioritetima te ponudila svaku vrstu pomoći. Jedan od prioriteta BiH je i donošenje Istanbulske konvencije koja se bavi sprečavanjem nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Puna podrška Turske BiHCavusoglu se posebno zahvalio Crnadku na srdačnom prijemu te je izrazio zadovoljstvo što se danas nalazi u Sarajevu koje je "srce Balkana".

On je istakao kako je Turska uvijek uz BiH pa i u vrijeme ružnih događaja kakve predstavljaju teror i terorizam.

Također, Cavusoglu je izrazio punu podršku Turske evropskom putu BiH, ali i integraciji BiH u okvire NATO-a. Svog kolegu Crnadka pozvao je na sastanak NATO-a koji se održava u Antaliji na nivou ministara vanjskih poslova 13. i 14. maja.

Obim trgovinske razmjene između BiH i Turske iznosi 493 miliona dolara, a Cavusoglu je rekao kako se ukupna ulaganja Turske u BiH procjenjuju na milijardu dolara. Ipak, istakao je kako se moraju učiniti dodatni napori kako bi se ovi pokazatelji povećali.

Cavusoglu je najavio i da će TIKA nastaviti sa svojim projektima u cijeloj BiH, a posebna želja Turske je da pomogne u smanjivanju nezaposlenosti podržavanjem malih i srednjih preduzeća. TIKA je u BiH do sada realizirala preko 600 projekata ukupne vrijednosti oko 200 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: