Sud BiH
0

Saslušanjem svjedoka nastavlja se suđenje za terorizam u Bugojnu

SRNA
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Saslušanjem svjedoka tužilaštva Mersihe Ljubuškić i Edine Hindić, u Sudu BiH danas se nastavlja suđenje pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.

Mersiha Ljubuškić je supruga policajca Tarika koji je poginuo u ovom terorističkom napadu u kome je policajka Edina Hindić teško povrijeđena.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Tužilac Tužilaštva BiH Ozrenka Nešković na ročištu održanom 22. marta navela je da je tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo policajac Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo je još nekoliko policajaca.

Ona je dodala da je policijskoj stanici nanesena materijalna šteta veća od 506.000 KM, dok je na obližnjim stambeno-poslovnim objektima i nekoliko automobila šteta procijenjena na više od 213.000 KM.

Neškovićeva je istakla da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH zakazano je za 13.30 sati.