Sastanak u B. Luci
17

Šarovićev SDS i Borenovićev PDP danas kuju novi plan za izbore i suprotstavljanje Dodiku

A. D.
Delegacije SDS-a i PDP-a predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem danas će u Banjoj Luci održati sastanak.

Kako je za Klix.ba kratko potvrdio Šarović, na sastanku će otpočeti formalne razgovore o saradnji na predstojećim lokalnim izborima.

No, on nam je rekao i da će vjerovatno biti riječ i o aktuelnoj kriznoj političkoj situaciji nakon presude Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u, što je izazvalo zaključke Skupštine RS-a.

Iako su poslanici iz obje stranke na sjednici NSRS-a glasali za sporne zaključke prema kojima se, između ostalog, pozivaju predstavnici RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka i predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, iz PDP-a i SDS-a su se kasnije obrušili kako na SNSD tako i na Milorada Dodika.

Tako je Borenović u subotu izjavio da je Dodik ponizio Narodnu skupštinu RS-a, isključivši je iz izbora sudija Ustavnog suda BiH iz RS, poručivši da njima nije prihvatljiv prijedlog SNSD-a.

Šarović je nešto ranije tražio da se objave imena članova SNSD-a kojima je dato zemljište Republike Srpske.

"Javnosti u Republici Srpskoj mora biti jasno predočeno kome je isto poljoprivredno zemljište koje je predmet Ustavnog suda BiH prethodno tajno davano pod višegodišnju koncesiju i koji su funkcioneri vladajuće stranke to zemljište čak preveli i u svoje privatno vlasništvo", izjavio je on.

Jedan od razloga zbog čega SDS s PDP-om želi dodatno učvrstiti saradnju jesu i sve češći susreti Dodika s visokim dužnosnikom SDS-a i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

Izvršni komitet SNSD-a je, naime, nedavno zadužio potpredsjednika Radovana Viškovića da, zajedno s rukovodstvom Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini, finalizuje razgovore s Mićom Mićićem u vezi sa zajedničkim djelovanjem u narednom periodu.