BiH
1

Šarović: Za Strategiju razvoja jugoistočne Evrope glasali Špirić i Nović

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić prećutao činjenicu da je Strategija razvoja jugoistočne Evrope do 2020. godine usvojena u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH i to upravo u vrijeme dok je jedan od ministara bio Nikola Špirić, kao i još jedan SNSD-ov ministar, Sredoje Nović.

Šarović podsjeća da su su Špirić i Nović glasali za tu strategiju, u okviru koje je i RS odredila svog koordinatora i pet podkoordinatora.

"Zaboravili su tu činjenicu pa misle da je i ovo zgodna prilika da se opet optuže legitimni predstavnici RS-a u institucijama BiH", rekao je Šarović za Fenu, komentarišući današnje tvrdnje potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića "da se Strategijom pokušava od Vijeća ministara BiH napraviti vlada, jer je sačinjena tako da u njoj entiteti nemaju ključnu ulogu".

Šarović je rekao da ta startegija sadrži niz preporuka kroz pet stubova kako da zemlje jugostočne Evrope povećaju zaposlenost, ekonomski rast, unaprijede trgovinu u okviru CEFTA-e, ali te preporuke ne mogu utjecati na bilo čije nadležnosti.

"Vijeće ministara BiH može samo da uzme najbolje iz te strategije i eventualno to implementira, ukoliko za to ima interesa", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ponovio je i da je za SDS neprihvatljivo da se „preko leđa građana“, povećanjem akciza na određene proizvode pokrivaju "dubioze" u zdravstvu RS-a, a da nije provedena reforma tog sektora.

"Kada se razgovaralo o Reformskoj agendi, bilo je različitih stavova o izmjenama Zakona o akcizama. RS je insistirala na tim akcizama i na kraju je usvojen kompromisan dokument u kojem je rečeno da se o tome može razgovarati, ali tek onda kada se provodu ozbiljne, korjenite i dosljednje reforme u zdravstvenom fondu i zdravstvu u RS-u. Reforme podrazumijevaju da se oslobode „stranačke vojske“ koju su zaposlili posljednjih godina, da se smanje troškovi poslovanja, uvede red u javne nabavke, pa tek nakon toga može se i povećanjem akciza taj sektor staviti na zdrave noge", pojasnio je Šarović.

On dodaje da bi u protivnom „dubiozu zbog katastrofalnog rada posljednjih godina, platili građani RS-a iako su već u teškom socijalnom stanju.

SDS je, kazao je, za razgovor o provođenju reformi, te njihovu implemetaciju kroz različite nivoe vlasti.

"U RS-u očito misle da mogu sami, da je dovoljno samo da oni iznesu svoje ideje i da niko nema pravo da bilo šta kaže", zaključio je za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.