|

Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje "Malog Šengena"

Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje "Malog Šengena"
10
D. Be.
23.10.2019. u 15:10
43
komentara
10

dijeljenja
Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje "Malog Šengena" Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje tzv. "Malog Šengena", zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu.
Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Također, omogućit će se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Stav ministra Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...