Ukidanje pravilnika
69

Šarović: Region je reagovao na pokušaj Hrvatske da zaštiti svoje poljoprivrednike

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Hrvatska će u sutrašnjem Službenom listu objaviti da se poništava novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u RH te da se na snagu vraća stari po kojem je uvozna taksa iznosila 12, umjesto 270 eura. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je Hrvatska pokušala zaštititi svoje poljoprivrednike, ali da je region reagovao.

"Zvanično smo obaviješteni da će Hrvatska od sutra povući novi pravilnik i vratiti stari. Od sutra će fitosanitarna kontrola koštati 90 kuna. Od svih opcija koje smo imali, ovo je najbolja. To znači da više nema blokada i necarinskih barijera, pobijedilo je strpljenje i dijalog koji smo njegovali. Pokazali smo da se može postići opći interes ako smo svi maksimalno angažovani. Očekujemo da ono što je danas saopćeno sutra vidimo u Službenim novinama", kazao je Šarović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkih napora da se problem riješi rekavši da je stav ministara da je potrebno ujednačiti cjenovnike, o čemu će i razgovarati na nekom od narednih regionalnih sastanaka.

Hrvatska je u julu proširila obim voća i povrća na koje se odnosi kontrola i povećala uvoznu taksu za 22 puta. Iako su bh. privrednici i ekonomski stručnjaci bili za kontramjere, ministri regije su otpočetka zahtijevali hitno ukidanje novog pravilnika i vraćanje starog.

Nakon što je Evropskoj komisiji upućeno pismo u kojem je navedeno da Hrvatska na ovaj način diskriminira treće zemlje, u Sarajevu je održan sastanak ministara na kojem je konstatovano da mjere moraju biti ukinute po hitnom postupku. U dogovoru s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, novi pravilnik će biti ukinut i cijena uvoznih taksi od sutra će biti vraćena na 90 kuna, odnosno 12 eura.