"Interes nije ugrožen"
43

Šarović ponovio: Nepotrebna je sjednica NSRS-a, nećemo podržati Dodika

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da Memorandumom CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme nije ugrožen vitalni nacionalni interes i ponovio je da ova politička partija neće podržati odluku o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma veoma štetna po vitalne interese RS-a.

"Potpuno je nepotrebno zakazivanje posebne sjednice u vezi s ovim memorandumom koji nema ni status međunarodnog sporazuma", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci uoči početka posebne sjednice entitetskog parlamenta o ovom pitanju.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić smatra da nema potrebe za posebnom sjednicom.

Narodna skupština razmotrit će danas na posebnoj sjednici Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojem je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne Fondacije za izborne sisteme veoma štetna po vitalne interese RS-a.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio je Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne Fondacije za izborne sisteme, usvojenu bez konsenzusa 27. augusta na sjednici Predsjedništva BiH, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.