Vrag je u detaljima
71

Šarović: Ne treba zamazivati oči javnosti, potpisan ili usaglašen dokument - isto je

M. G.
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarisao je jučerašnji sastanak lidera stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH pod medijatorstvom Evropske unije u Briselu. Na sastanku je usvojen zajednički dokument čiji je sadržaj Šarović također komentarisao.

Odmah na početku pres konferencije Šarović je pojasnio zašto nije otputovao u Brisel.

"Imao sam svoje razloge da ne idem. Od nas je tražen stav, a ja sam taj stav potpuno jasno iznio i nema potrebe da idem u Brisel. Pored mnogo dobrih stavki u dokumentu, bilo je i par za nas neprihvatljivih", kazao je Šarović.

Komentarisao je i to da dokument nije potpisan nego su samo usaglašeni stavovi koji se nalaze u njemu.

"Da li se dokument potpisivao ili se za njega davala saglasnost isto je. On je objavljen i jasno je šta se tu nalazi. Neki od elemenata su u potpunosti neprihvatljivi", kazao je Šarović.

U nastavku je naveo i šta je to što je njima neprihvatljivo u tekstu sinoć usvojenog dokumenta.

"Za nas je naprihvatljiva stavka o praćenju i preuzimanju politike sankcija EU. Znači, mi iako nismo kandidat obavezujemo se da ćemo pratiti politiku EU o sankcijama. U ovom sluučaju to je Rusija. Obavezivati se, to je u ovom trenutku nepotrebno", naveo je Šarović.

Šarović je dodao da je vrlo problematično pitanje dalje ustavne reforme zasnovano na preporukama Venecijanske komisije. Ne treba zamazivati oči javnosti. Traži se od BiH da ono što je 'preneseno silom' na nivo BiH da se to sada legalizuje kroz izmjene Ustava BiH. To su vrlo važna pitanja koja zahtijevaju ozbiljnost", podcrtao je predsjednik SDS-a.

Zaključio je damu je sporno i stavka koja se odnosi na preuzimanje obaveze provođenja svih presuda domaćih i međunarodnih sudova.

"Treće što je neprihvatljivo je unaprijed preuzimanje provođenja svih presuda domaćih i međunarodnih sudova. To znači da se imovina knjiži na državu BiH. Vrag leži u malim stvarima, u tom dokumentu ima odličnih stvari, ali ima i stavki koje su neprihvatljive političarima iz RS-a. Ovi iz Federacije su zadovoljni, trljaju ruke, ne moraju promijeniti nijedno slovo", zaključio je predsjednik SDS-a.