BiH
14

Šarović: Iako se oporavljamo, zabrana izvoza u Rusiju nas je unazadila

Piše: S. H.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u razgovoru za Klix.ba kazao je da se naša država postepeno oporavlja nakon što nekoliko mjeseci nismo mogli izvoziti voće i povrće u Rusiju, ali da nas je ta zabrana unazadila u velikoj mjeri.

"Izvoz voća i povrća u Rusiju se oporavlja, ali zbog zabrane od nekoliko mjeseci imat ćemo podbačaj u odnosu na naše planove i mogućnosti. Ubrzo ćemo saopćiti i koliki smo izvoz imali u ovoj godini", kazao je za Klix.ba ministar Šarović.

Podsjećamo, zbog sumnji u reeksport voća i povrća iz trećih zemalja Rusija je u augustu uvela privremenu zabranu uvoza iz BiH, a nakon toga je u našu zemlju poslala fitosanitarne inspektore koji su vršili kontrolu proizvodnih pogona.

Ministar Šarović ističe da naša zemlja ima mogućnost da u Rusiju izvozi mnogo više, nego što će to biti slučaj u ovoj godini, ali ističe nadu da će slijedeća godina biti mnogo bolja.

U međuvremenu će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u četvrtak u Briselu potpisati i prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), mada još uvijek nije poznato kada će stupiti na snagu.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i naše zemlje, ali je sporno pitanje bilo da li će tim sporazumom domaći poljoprivrednici biti zaštićeni, koji su strahovali od nelojalne konkurencije iz EU.

BiH je na kraju dogovorila sve sporne odredbe, a sada se nada da će kroz sistem slobodne trgovine sa EU poboljšati svoj privredni razvoj.