Višemilionski gubici
18

Šarović i Grujičić: Krajnje je vrijeme da Srbija Srebrenici počne plaćati naknadu za potopljeno zemljište

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas u Sarajevu s načelnikom Opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem nakon čega je istakao kako je Srebrenica važna opština i kako su sagovornici zajednički konstatovali da je za taj grad vrlo bitan miran period razvoja i napretka i "izvlačenje ispod kišobrana političkih tema".

"Zajednički smo konstatovali da je konačno došlo vrijeme za rješavanje pitanja naknade za potopljeno zemljište na istoku Republike Srpske, za pet opština Zvornik, Bratunac, Srebrenicu, Višegrad i Rogaticu. Naknadu za potopljeno zemljište Srebrenica ne dobija od 1992. godine. Radi se o višemilionskim iznosima i svake godine grad gubi blizu polovine svog budžeta koji bi bio značajan za razvoj i napredak ove lokalne zajednice", kazao je Šarović.

Naime, radi se o naknadi koju treba da plati Srbija nakon što je zemljište potopljeno izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta.

Šarović je dodao da su na dobrom putu da dođu do dogovora s Elektroprivredom Srbije, a o toj temi govorilo se i na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

"Možemo doći do dogovora kako bi sredstva koja pripadaju tim opštinama bila na raspolaganju građanima", istakao je ministar.

"Govorili smo i o investicionoj konferenciji od prije nekoliko godina, na kojoj je obećana podrška razvoju infrastrukture i razvoju opštine Srebrenica uopšte. Drugi učesnici su svoja obećanja najvećim dijelom izvršili, a Vijeće ministara treba to učiniti u narednom periodu. Mislim da se radi o iznosu od dva miliona KM", rekao je Šarović i obećao da će pomoći koliko može da to bude učinjeno.

Mladen Grujičić se zahvalio što je u razgovoru s ministrom naišao na razumijevanje i najavio vrlo brz početak rješavanja spornih pitanja.

"To bi bilo vrlo značajno za istočni dio BiH, a posebno za Srebrenicu koja je u ratu pretrpjela takva i ljudska i materijalna razaranja, a sada smo u situaciju da moramo tražiti pomoć kako bismo bar približno našu industriju stavili na noge, kako bismo je doveli u onu mjeru kako je to bilo prije rata kada je Srebrenica bila jedna od industrijski najrazvijenijih opština. Uz malu pomoć svih dobrih ljudi nadamo se da ćemo uspjeti vratiti sjaj opštini koja ima potencijale i resurse, samo ih treba staviti u puni kapacitet", istakao je Grujičić.

Dodao je da imaju potencijalne investitore i da se trude stabilizovati političku situaciju kako bi ona išla u korist privlačenju investicija te naglasio da im je Šarović dao korisne ideje.

"Otvorili smo neka pitanja kojih se moje kolege i ja na terenu ne bismo sjetili ili nismo znali da imamo mogućnost da iskoristimo pomoć nadležnog ministarstva i drugih bh. ministarstava. Srebrenica je otvorena za sve, mi želimo saradnju i s državom BiH i s entitetima i sa zemljama okruženja kao što su Srbija i Hrvatska", izjavio je Grujičić.