BiH
29

Intervju / Šarović: Dodikove optužbe su način za sakrivanje vlastitog nerada, kriminala i javašluka

Razgovarao: Ervin Mušinović
Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za Klix.ba kako vjeruje da će aktuelni saziv Vijeća ministara BiH preživjeti do izbora 2018. godine. Sa Šarovićem smo razgovarali i o primjeni SSP-a, vanjskoj trgovini, energetskim i infrastrukturnim projektima, ali i o optužbama SNSD-a za izdajničku politiku prema RS-u.

Evropska komisija je nedavno uputila izvinjenje zbog kašnjenja primjene SSP-a. Kada će domaći proizvođači osjetiti prve benefite od tog sporazuma i imaju li razloga za strah od konkurencije iz EU?

Konkurencija iz zemalja Evropske unije je žestoka. Loša vijest je što zbog kašnjenja EU administracije u primjeni adaptiranog SSP-a trpe štetu naši izvoznici ribe. Očekujemo da će i oni ubrzo osjetiti prve benefite od primjene veće kvote za bescarinski izvoz. Korist od prvog februara imat će svi izvoznici voća i povrća jer su na snazi mjere EU koje omogućavaju izvoz naših proizvoda bez carina u sve zemlje Evropske unije.

Koliko ste zadovoljni izvozom voća i povrća u Rusiju s obzirom na zabranu koja je postojala. Da li je BiH sada ispunila sve uvjete za nesmetan izvoz?

Uprkos zabrani izvoza od četiri mjeseca rezultati izvoza u Rusiju za 2016. su nadmašili prethodnu 2015. godinu. Sada je sistem generalno uređeniji, držimo se ruskih standarda i redovno pratimo kretanja na ovom tržištu. Očekujemo rekordnu 2017. godinu. U Moskvi smo u maju ove godine, kada ćemo napraviti presjek naše trgovinske razmjene.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Koliko je BiH uradila na izmjenama zakonske regulative kako bismo nesmetano izvozili, kako u EU, tako i na tržišta poput Rusije?

Uređeno je mnogo toga, posebno u dostizanju EU standarda proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. Ako smo prije tri godine bili na početku, sada možemo reći da zaokružujemo implementaciju EU zakonodavstva u domaće zakonodavstvo. Preostaje nam ispunjenje uslova za izvoz proizvoda i mesa peradi, jaja, crvenog mesa, uređenje zakonodavstva u oblasti vinogradarstva, proizvodnja vina, organskih proizvoda, sortne liste...

Koji je najveći potencijal BiH kada je riječ o izvozu, a koji nije dovoljno iskorišten. Može li BiH povećati izvoz vode, mlijeka i sl.?

Izvoz mlijeka povećava se iz godine u godinu, čak i na tržištu EU. Samo u prošloj godini na tržište CEFTA-e i EU izvezli smo više od 50.000 litara mlijeka. Voda jeste naš veliki potencijal, ali je konkurencija izuzetna. Nije dovoljno reći imamo kvalitetnu vodu. Potrebno je mnogo truda, umijeća, marketinga, reklama, brendiranja da bismo joj osigurali stalno mjesto na tržištu regiona.

Zahvaljujući naporima vašeg ministarstva povećane su izvozne kvote mesa i brašna u Tursku. Postoje li novi planovi kada je riječ o izvozu u tu zemlju ili neke druge?

Bilježimo odlične izvozne rezultate u trgovini s Turskom. Imamo najbolje sporazume o slobodnoj trgovini s njima od bilo koje zemlje i tek od nedavno koristimo šanse koje su nam pružene. Naglo skače i naša pokrivenost uvoza izvozom zahvaljujući odličnim rezultatima u izvozu mesa, brašna i jestivog ulja. Izvoz jestivog ulja u 2016. godini prešao je 120 miliona KM, goveđeg mesa 50 miliona KM, brašna i žitarica 65 miliona KM. Novi planovi vezani su za izvoz sireva i nekih vrsta šećera.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U kojoj je fazi projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli i kada bi kineski investitori mogli započeti cijeli projekat?

Na samitu lidera 16+1 u Rigi potpisan je, da tako kažem, sporazum u uvjetima izgradnje ovog značajnog energetskog projekta. Preostalo je potpisivanje završnog finansijskog ugovora između Elektroprivrede BiH i kineske Eksim Banke. Moguće je, prema informacijama kojima raspolažem, da se to desi na konferenciji zemalja 6+1 na visokom nivou u Pekingu polovinom maja ove godine, na kojoj ću i ja prisustvovati.

Koja je najprihvatljivija opcija brze ceste Sarajevo-Beograd za BiH u smislu trase i u smislu finansiranja?

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme nude i predlažu različite opcije i trase ove saobraćajnice. Svaki prijedlog je dobar i svaki pravac je važan, ali generalni dogovor je da se gradi saobraćajnica koja će povezati Beograd i Sarajevo, a Srbija je već saopćila da je njen prijedlog put Čačak-Užice-Vardište. Nama preostaje da se opredijelimo za nekoliko varijanti puta do Vardišta preko Višegrada do Sarajeva. Sviđa mi se što je stvorena takva atmosfera da svi govore o projektu, nadmeću se u rješenjima i priželjkuju njegovu realizaciju.

Koliko se stranih investitora do sada zainteresiralo za izgradnju ceste Sarajevo-Beograd?

Za sada imamo ponudu Vlade Turske da finansira projektnu dokumentaciju u načelnu zainteresiranost ove zemlje za dalje finansiranje. Ovo pitanje naravno stvar je nadležnih ministarstava dviju zemalja.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Hoće li aktuelni saziv Vijeća ministara BiH preživjeti do izbora 2018. godine?

Mislim da hoće. Nejasne su bilo kakve druge alternative ovom sastavu Vijeća ministara BiH uprkos turbulentnoj političkoj sceni u zemlji.

Milorad Dodik i SNSD često vas optužuju da vodite izdajničku politiku prema RS-u. Kako Vi na to gledate?

To je od početka osmišljena strategija da u javnosti bez mnogo muke diskreditirate svoje političke oponente. Za to ne morate bilo kome nuditi ikakve dokaze i na taj način sakrivate vlastiti nerad, kriminal i javašluk. Saradnja je riječ koju bi javnost, pa i politička javnost, umjesto etiketiranja, grubosti, vrijeđanja, omalovažavanja i dijeljenja najradije željela čuti od predsjednika RS-a, ali to je njegov problem pogrešnog shvatanja društvene uloge stolice u kojoj on sjedi. Ko je od nas uradio više, bolje i kvalitetnije za naš narod, Republiku Srpsku i širu zajednicu, a za vrijeme mandata koji nam je društvo povjerilo, za mene je jedino ispravno i mjerodavno. Kao grupacija okupljena oko Saveza za promjene mnogo smo u prednosti i nikakva vika, galama i lažni patriotizam ne mogu sakriti ogromno bljedilo i čemer vlasti okupljene oko SNSD-a.