Šarović: Dobra vijest trebala bi biti predaja aplikacije za članstvo u EU

F
FENA
11.12.2015. u 14:51
0
10
Šarović: Dobra vijest trebala bi biti predaja aplikacije za članstvo u EU
0
Šarović: Dobra vijest trebala bi biti predaja aplikacije za članstvo u EU Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović prisustvovao je današnjem prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije, koji je nazvao historijskim.
Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio to je prvi put da je BiH u ovakvoj ulozi i da je uspostavljeno zajedničko tijelo s najvišim zvaničnicima Evropske unije.

Današnji sastanak predvodila je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Na sasatnku je zajednički ocijenjeno da je ovo najbolji trenutak da BiH učini napredak, a Šarović kaže i da su se sagovornici složili da je BiH imala pozitivne pomake u mnogo segmenata, što je posebno naglasio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je predvodio bh. delegaciju u Briselu.

Ono što je važno za BiH sada je, kaže Šarović, da se nastavi s implementiranjem ciljeva iz Reformske agende, a također i da se uspostavi efikasan mehanizam koordinacije.

"Visoki dužnosnici EU kazali su da će podržati unutarnji dogovor o uspostavljanju tog mehanizma", naglasio je ministar Šarović.

Govoreći o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, kazao je da će se zbog specifičnosti BiH, kao države, posebno u poljoprivrednom sektoru trebati u adaptaciji SSP-a pronaći zajednička rješenja.

Izrazio je nadu da će u nizu dobrih vijesti, sljedeća biti predavanje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Na prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije raspravljalo se o temi Pretpristupne strategije u svjetlu Izvještaja Evropske komisije, bilateralnim odnosima u okviru SSP-a te su razmijenjena mišljenja o aktualnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo BiH i EU ustrojeno u skladu s odredbama SSP-a između BiH i EU, a odgovorno za nadzor provedbe Sporazuma.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: