BiH
0

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primili su na današnjoj sjednici k znanju informacije sa održanih decembarskih sastanaka Vijeća i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije.

Kako je članovima Komisije kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon ovih susreta svim akterima koji su vezani za evropske integracije u BiH jasan je sastav i nadležnosti ovih tijela jer su odluke objavljene u Službenom listu EU.

Ocijenio je da je održavanje ovih sastanaka zapravo otvaranje novog poglavlja u odnosima između BiH i EU na partnerskoj osnovi, a Zvizdić naglašava i da je Vijeće SSP-a prihvatilo tri načela na kojima mora biti bazirana ukupna koordinacija svih poslova evropskih integracija što se u BiH naziva Mehanizam koordinacije.

"To je poštivanje stvarnih ustavnih nadležnosti u BiH, drugo pitanje je pitanje postizanja efikasnosti u smislu što manjeg broja tijela unutar Mehanizma koordinacije po vertikali te obaveznost prilagodbe tog mehanizma sa odredbama SSP-a", pojasnio je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da BiH ima namjeru uskoro predati aplikaciju za članstvo u EU, podsjećajući da se od BiH očekuje nastavak implementacije zadataka iz Reformske agende, uspostavljanje Mehanizma koordinacije te adaptacija SSP-a kada je u pitanju tradicionalna trgovina.

Ponovio je da se u prilagodbi SSP-a ne radi o tehničkom pitanju te je najavio da će se BiH predočiti svoje interese u pregovorima na sastancima za prilagodbu SSP-a.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović kazao je da je Odbor SSP-a utvrdio potrebu za formiranje sedam pododbora i Komisije za reformu javne uprave, a upravo je to što je trenutni zadatak BiH.

Radi se o pododboru za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje; za poljoprivredu i ribarstvo; za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju; za ekonomska i finansijska pitanja i statistike; za pravnu slobodu i sigurnost; za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku te pododbor za saobraćaj, energiju, okoliš i regionalni razvoj.

Dilberovića je naglasio da je na sastanku Odbora ispitan napredak i utvrđeni preostali izazovi koje BiH treba ispuniti u pretpristupnom procesu, posebno u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu.

Član Komisije Saša Magazinović (SDP) ocijenio je da datum predaje aplikacije nije toliko važan koliko je važno da BiH dobro ispregovara adaptaciju SSP-a kako kasnije ne bi imala problema.

Član Komisije Fehim Škaljić (SBB) smatra da je potrebno osigurati ne samo koordinaciju izvršne vlasti nego i parlamenata koji će donositi zakone kako se ne bi dešavalo da neki zakoni budu usvojeni u jednom domu, a da se čeka na njihovo usvajanje u drugom domu.

Iz SDA član Komisije Halid Genjac je naglasio da je pred BiH veliki posao, istaknuvši da je važno uspostaviti Mehanizam koordinacijekoji će biti efikasan, racionalan i koji će uvažavati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

Komisija je danas primila k znanju Informaciju sa sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s predstavnicima institucija BiH o realizaciji preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu.