Usvojena Strategija
210

Šarović: BiH je ispunila uslove za korištenje sredstva iz IPA fondova za oblast životne sredine

Klix.ba
Ministar Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Strategiju aproksimacije u oblasti zaštite životne sredine. To je ključni dokument koji omogućava ravnopravno apliciranje BiH za sredstva namjenjena za oblast životne sredine na predstojećem Samitu za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula, odnosno omogućava korištenje sredstava u oblasti životne sredine kroz fond IPA II.

"Nakon nekoliko godina čekanja i višemilionskih izgubljenih sredstava koje nismo mogli povlačiti zbog nedostatka Strategije, proces je konačno odblokiran. Posebno je bitno obezbjeđivanje sredstava za infrastrukturne projekte tj. grant sredstva kroz IPA II", istaknuo je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Kako saznajemo, ekonomski aspekti ove Strategije obrađeni su u uslovima otežane dostupnosti podataka što je prouzrokovalo duži razvoj modela, naročito s obzirom na to da je državni pristup morao biti segmentiran i posebno prilagođen za FBiH, RS i Brčko Distrikt.

"Bez obzira na ovaj problem, bilo je moguće izvršiti procjenu da će ukupan trošak aproksimacije iznositi oko 7,1 milijardi eura tokom perioda od 30-40 godina. U istom ovom dugoročnom periodu, korist od ove strategije je procijenjena na 13,2 milijardi eura", pojanjava nam Šarović.

Sve procjene za BiH se baziraju na sektorskim procjenama troškova kao što su voda, otpad, kvalitet vazduha i klimatske promjene.

Pored procjene, istovremeno je izvršena i identifikacija mogućih izvora sredstava iz kojih bi se pokrili troškovi aproksimacije, sa naročitim naglaskom na tzv. "visokoinvesticione" direktive i predložene adekvatne preporuke.

"Ovaj strateški dokument i jednaki dokumenti za FBiH, RS i Distrikt Brčko, koji zajednički čine sveobuhvatnu stratešku platformu za zaštitu okoliša i životne sredine u BiH, služiti će kao pouzdana baza za strukturiran nastavak procesa aproksimacije propisa, uz snažnu podršku EU kroz Program IPA II", zaključio je Šarović.