Nova većina?
4

Šarović: Ako počnem da pregovaram sa SDA, dostići ću većinu za formiranje Vijeća ministara BiH

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je kako imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH nije moralno pitanje, već isključivo pitanje političkih kapaciteta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Novinari su danas Šarovića pitali o negativnim reakcijama iz bh. entiteta RS na njegovu izjavu kako treba pokrenuti rad Parlamentarne skupštine BiH. On je odgovorio da mu nije jasno zbog čega postoji nervoza nakon njegovih izjava i da se time vjerovatno aludira na određena savezništva kao naprimjer sa SDA.

"Ne pregovaram ja godinu sa SDA, već SNSD i Milorad Dodik. Ako im je to tako mrsko i izdajnički, neka prestanu pregovarati. Zašto bi bilo uredu da oni pregovaraju, a da ja ne pregovaram? Uostalom, ako počnem da pregovaram sa SDA, ja ću dostići 22 zastupnika pa šta ćemo onda? Tada će reći da nije legitimno, iako Vijeće ministara BiH sastavlja onaj ko može. To nije moralno pitanje ili pitanje ko zaslužuje da bude u Vijeću ministara BiH", kazao je Šarović.

Kako kaže, njemu nije problem da dostigne 22 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, ali će se vidjeti šta će biti u narednih sedam dana.

Šarović je na pitanje o neodržavanju sjednica Vijeća ministara BiH i odsustvu ministara zbog ranije preuzetih obaveza odgovorio kako je on bio prisutan na svakoj sjednici državne vlade i da vjeruje kako će biti sve manje telefonskih sjednica.

"To je pitanje za druge ministre. Možda kažem ko to na neki način pomalo opstruše i bojktuje. Bit ću konkretan, ali ovaj put ću to izbjeći", kazao je Šarović.

Istakao je da je dnevni red današnje vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH bio obiman i da on svakako smatra kako bi bilo bolje da je održana redovna sjednica u zgradi Vijeća ministara BiH.