{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Šarena džamija u Travniku trebala bi otvoriti svoja vrata do kraja godine

Piše: E. M./Klix.ba
19.8.2018. u 19:39
7
47
Šarena džamija u Travniku trebala bi otvoriti svoja vrata do kraja godine
7
Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku uveliko traje. Do sada su urađeni najkompleksniji zadaci, a radnici iz Turske trenutno osvježavaju ornamente posebnim bojama koje su stigle iz inostranstva.
Rekonsturkcija Šarene džamije u Travniku počela je prošle godine kada je ustanovljeno da su njeni temelji oslabljeni, a nekoliko mjeseci poslije džamija dobija svoj novi, osvježeni izgled.

U razgovoru za Klix.ba glavni imam Medžlisa islamske zajednice Travnik Salih Indžić je kazao kako je prvobitno bilo planirano da se završe unutrašnji radovi te da se džamija stavi u funkciju do septembra. Međutim, zbog vremenskih uslova, ali i problema oko nabavke boja za ocrtavanje ornamenata koji krase ovu džamiju, rokovi će biti probijeni.

“Mi ćemo biti zadovoljni ako se radovi u unutrašnjosti džamije produže do mjesec - dva, a kompletni radovi završe do početka naredne godine. Nepovoljni vremenski uslovi i nabavka posebne farbe iz inostranstva za ocrtavanje ornamenata u unutrašnjosti i vanjskim zidovima džamije usporila je radove, ali u svakom slučaju zahvalnost dugujemo Generalnoj direkciji vakufa Turske koji su finansirali ovaj značajan projekt, Vakufskoj direkciji Rijaseta IZ u BiH kao i firmi ‘Neimari’ iz Sarajeva”, kazao je Indžić.

Šarena džamija ili Sulejmanija vremenom je u Travniku postala i turistička atrakcija među turistima koji dolaskom u vezirski grad žele posjetiti sve njegove znamenitosti. Zub vremena nanio je štete objektu koji se i danas koristi za obavljanje vjerskih dužnosti. Jedinstvena je po tome što se munara ove džamije nalazi s lijeve strane, a ne s desne, i jedina je u Bosni i Hercegovini kao takva.Indžić je na kraju dodao da su završeni radovi na temeljima, munari i krovu džamije te da su napravljene nove abdesthane koje će se nalaziti u prizemlju objekta.

Radovi na bezistanu u prizemlju džamije privode se kraju, a objekti će i dalje biti dostupni za iznajmljivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: