BiH
325

Šta su Sarajlije poželjele svom gradu za rođendan

Piše: J. H.
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/130406039.13_org.jpg
U kreativnoj akciji koja se održava preko puta Ekonomskog fakulteta, desetine građana i građanki Sarajeva ostavili su rođendanske poruke svom gradu.

"Rodio se i ostao u gradu kojeg obožavam i u kojem ću ostariti", napisao je Sarajlija Emir Rašidagić u poruci svom gradu za koji kaže da ga nikad nije napustio.

"Dođoh, vidjeh, pobijedih", "Svi putevi vode u Sarajevo", "Hvala ti, najljepši grade", "Da sam ja netko...", "Sve za Sarajevo", Čovječanstvo je besramno jer od milion mogućnosti izabere onu najgoru. To je Sarajevo najjače osjetilo", "Jer ovo je grad u kome možda i nisam bio najsretniji, ali u kome i kiša kad pada nije prosto kiša" samo su neke od napisanih poruka Sarajevu. Među njima je poruka "Sarajevo, ljubavi naša" potpisali turisti iz Splita.

"Ovo je samo jedan u nizu tradicionalnih događaja koje YIHR organizuje povodom 6. aprila. Građanima i građankama nudimo priliku da na plakatima pišu svoje poruke gradu povodom njegovog rođendana, ali i obilježavanja 21. godišnjice od opsade. Prije ovoga bila je akcija bojenja Sarajevskih ruža, zaboravljenih simbola ovog grada", kazala je Nina Šeremet, program koordinatorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR).

Na ovaj način, tvrdi naša sagovornica, nastoje razvijati kulturu sjećanja kod Sarajlija koji su istinski heroji i heroine ovog grada. Poruke koje su danas napisane na plakatima ispred Ekonomskog fakulteta namjeravaju iskoristiti za publikaciju.

"Na taj način ćemo procijeniti stavove građana i građanki o gradu i trenutnoj situaciji ali, prije svega, njihov odnos prema temama kao što su tranzicijska pravda, suočavanje sa prošlošću i promocija ekonomskih, socijalnih, političkih i građanskih prava kao i prava manjina", kazala je Šeremet.