{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Sarajlije provjeravale koliko su inteligentni

S
24.5.2011. u 12:48
0
72
Sarajlije provjeravale koliko su inteligentni
0
U Sarajevu je u ponedjeljak organizacija MENSA BiH organizovala testiranje inteligencije za osobe starije od 17 godina. Na testiranje se prijavilo 47 osoba, a razultate testiranja dobit će za desetak dana.
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis

Cilj međunarodne organizacije, koja okuplja osobe s visokim koeficijentom inteligencije IQ - od preko 148 po Cattelovoj skali, koji posjeduje tek dva posto svjetske populacije, je da u našoj zemlji pronađu osobe koje imaju taj potencijal i da kroz različite aktivnosti i projekte pomogne i stimuliše njihov razvoj.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis

"Testiranje smo održali u dvije grupe. O rezultatima testiranja kandidati će biti obaviješteni za desetak dana. Na testiranje su se prijavile osobe svih starosnih dobi, ali najviše studenata. Vjerovatno bi bilo i mnogo srednjoškolaca da nije određeno da kandidati moraju biti stariji od 17 godina", kazao je za Sarajevo-x.com Plamenko Muratović, član MENSA-e BiH.

Testiranje se danas održava i u Banjoj Luci u 16:00 sati, u prostorijama Tehnološkog fakulteta, Vojvode Stepe Stepanovića 73.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis

"Planiramo testiranje održati i u ostalim većim gradovima BiH - Mostaru, Zenici, Tuzli...", istakao je Muratović.

Cijena testiranja je 20 KM, a za đake, studente, nezaposlene i penzionere 15 KM.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis

Projekti MENSA-e imaju naučnu težinu i cilj je unaprijediti kvalitet života i doprinijeti prosperitetu šire zajednice. Danas u svijetu ima oko 100.000 članova, u preko 100 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Članovi MENSA-e se često druže, a cilj je povezivanje članova, razmjena ideja, sticanje novih saznanja iz naučnih oblasti i razvijanje timskog duha.

Testovi koje koristi MENSA su standardni testovi inteligencije, koji se sastoje od tzv. progresivnih matrica. Riječ je o grafičkim zadacima koji ne zahtijevaju bilo kakvo predznanje. Osmišljeni su da ne favorizuju niti jedan pol, profesionalnu, rasnu, kulturnu, socijalnu ili bilo koju drugu grupu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: