BiH
1.9k

Sarajlija Ivan Petrović stoti put darovao krv

Piše: Š. B.
Ivan Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pedesetčetverogodišnji Ivan Petrović danas je u društvu dvojice kolega u Zavodu za transfuziologiju u Sarajevu doborovoljno darovao krv jubilarni stoti put i nema namjeru prestati.

Ivan Petrović, Emil Porišić i Nedim Dazdarević uposlenici su kompanije BH Pošta. Emil je krv dao osam ili devet puta do sada, dok je Nedimu ovo bio 14. put.

Uposlenici ove kompanije redovno daruju krv, a otkad rade u istim kancelarijama, to obavezno čine zajedno.

Ivanu su dolazak ekipe portala Klix.ba kolege prešutjele, želeći ga iznenaditi i želeći da javnost sazna za humana djela ovog čovjeka.

Ivan krv daruje otkako je napunio 18 godina, a jedinu pauzu je imao u vrijeme kada je obolio. Liječenje i terapije su trajale nekoliko godina, ali Ivan je sada potpuno zdrav, što su pokazali i pregledi mjerenja pritiska i šećera u krvi.

Do sada je, s obzirom na to da doza darovane krvi iznosi 450 mililitara, Ivan u svom životu darovao blizu 50 litara krvi. Dovoljna je samo jedna doza da bi se nekome spasio život.

"Mnogi misle da je darivanje krvi obaveza. Ja darujem krv od svog punoljetstva i nemam namjeru stati. Ne znam jesam li i koliko sam života spasio, ali se nadam da jesam", rekao je Ivan.

Darivaoci krvi vode normalan život, ne mijenjaju način života niti za tim ima potrebe. Kod ljudi postoje razne predrasude o životu darivalaca krvi, ali oni u suštini vode sasvim normalan život, zdravi su i uživaju u svom životu sretni što barem tri do četiri puta godišnje mogu darovati krv koja će nekome spasiti život.