Tako to rade bh. talenti
0

FOTO / Sarajlija Alija Bevrnja osvojio bronzu na olimpijadi iz fizike

Piše: Nedžad Jamaković
Sarajlija Alija Bevrnja osvojio je bronzanu medalju na 41. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Zagrebu.
Bh. tim u Zagrebu
Bh. tim u Zagrebu
Glavni lider tima i član Olimpijskog komiteta fizike iz BiH, prof. dr. Rajfa Musemić je za Sarajevo-x.com potvrdila da je Bevrnja osvojio bronzu u konkurenciji 380 učenika iz 82 zemlje.

"To su uglavnom maturanti srednjih škola iz cijelog svijeta. Bevrnja je sad upisao Mašinski fakultet, ali kad smo ga prijavili za takmičenje bio je maturant Prve bošnjačke gimnazije.", kazala je Musemićeva.

Inače, Alija je bio jedan od pet članova koji su predstavljali BiH na ovoj olimpijadi. Osim njega, u Zagreb su putovali Arman Kohnić (Tursko-bosanski koledž Sarajevo), Ahmed Bijelić (Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla), Faruk Husremović (Prva gimnazija Zenica) i Petar Babić (Gimnazija Banja Luka). Također, kao vođa tima uz profesoricu Musemić je bio Siniša Ignjatović, profesor sa Univerziteta u Banjoj Luci.

"Treba naglasiti da su svakom od ovih 380 učenika koji su učestvovali na olimpijadi otvorena vrata svih univerziteta u svijetu, koji bi jedva dočekali da ih prime. A, kad je tako, onda je suvišno i govoriti o tome kakav je uspjeh postigao naš učenik osvajanjem bronzane medalje", kazala je prof. Musemić.

Ona je dodala kako je od Vijeća ministara dobila odbijenicu na zahtjev za finansiranje priprema učenika za takmičenje.

Alija Bevrnja
Alija Bevrnja

"U Zagrebu su zadaci bili izuzetno teški, a učenici su morali raditi eksperimente koje nikad prije nisu ni vidjeli. No, činjenica da je oprema na našim fakultetima, na kojima su se pripremali, zastarjela i neadekvatna, nije ih poremetila u tome da ostvare zapažen rezultat. Imamo bronzanu medalju, a i ekipno smo ostvarili dobar dojam", kazala je prof. Musemić.

Alija Bevrnja je za naš portal istakao da je i na prošlogodišnjoj olimpijadi dobio pohvalu, što je za njega značilo podstrek da bolje i intenzivnije radi kako bi ove godine ostvario bolji rezultat.

"Lijepo je znati da trud nije bio uzaludan, a rezultat sam po sebi daje uvjerenje da možemo parirati ostatku svijeta i da smo kompetentni, odnosno da nismo baš toliko zaostali. Moju bronzanu medalju niko nije finansijski nagradio, odnosno takvih naznaka nema.

Meni to i odgovara, ali smatram da bi bilo dobro da država zbog drugih učenika uvede nagrade za takve rezultate, kako bi oni mogli studirati na nekim jako dobrim i prestižnim fakultetima u našoj zemlji", istakao je Bevrnja, naglašavajući kako za njega nema dileme - njegov izbor je školovanje u BiH, odnosno Mašinski fakultet u Sarajevu.