Sjednica u Sarajevu
71

Sarajlić uoči sastanka vrha SDA: Ne trebaju nama sva četiri ministra u Vijeću ministara

Klix.ba
Asim Sarajlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Uoči današnje sjednice Predsjedništva Stranke demokratksme akcije (SDA), potpredjsjednik ove stranke Asim Sarajlić najavio je kako će glavne teme sastanka biti formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te aktivnosti unutar stranke.

Kako je kazao Sarajlić, SDA mudro vodi proces formiranja vlasti bez ishitrenih odluka i odgovora na uvrede i provokacije koje je prije svega, kako kaže, trpio lider stranke Bakir Izetbegović.

"Polako se taj mozaik vlasti slaže, koliko god on bio kompleksan i problematičan. Vrijeme je da imamo kompoziciju ili prijedlog kompozicije Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. SDA će sigurno o tome govoriti danas, ali i o implementaciji vlasti na nižim nivoima. Stvari se pomiču naprijed, ne onom dinamikom i brzinom kojom bismo mi željeli, ali ne zavisi sve od nas. Mi jesmo izborni pobjednici, ali ustavno uređenje, kompleksnost odnosa, globalna i regionalna kretanja utječu na formiranje vlasti i politički ambijent u BiH", rekao je Sarajlić.

On je dodao kako i dalje nema volje određenih političkih stranaka i lidera kada je riječ o formiranju vlasti u BiH.

Na pitanje novinara koje resore SDA želi u Vijeću ministara, Sarajlić odgovara kako će ova stranka insistirati da se neke stvari promijene.

"Predsjednik Izetbegović je pokazao da ima širinu i da nema instinkt, kako to često lideri imaju poslije izbora, da prigrabi taj plijen samo izbornoj stranci. On je pozivao sve, i probosanske i stranke ljevice, i shodno tome je razmišljao kod podjele resora. Ne trebaju SDA sva četiri ministra u Vijeću ministara. Mi želimo da podijelimo i odgovornost i zadatke. Ne želi SDA da samo to nosi. Bilo je razgovora o Vijeću ministara. SDA će insistirati da se promijene neke stvari kod podjele resora, da recimo neko iz B komponente konačno bude ministar finansija", dodao je Sarajlić.

Potpredsjednik SDA potom ističe kako želi da BiH ide snažnije putem EU i NATO integracija.

"Ne želimo da se zaustavi ono na čemu smo ranije radili, a to je naš NATO put. Imali smo zavidan progres, bili smo dosta ispred Crne Gore koja je današnja članica NATO-a, ali zbog nekih unutrašnjih odnosa i gibanja u regionu i na globalnoj sceni, mi danas pričamo o aktivaciji MAP-a, a Crna Gora je u punopravnom članstvu. To su stvari koje su do nas i političke realnosti unutar BiH, ali mi od tog puta nećemo odustati", rekao je Saralijć.

Kada je riječ o odluci Demokratske fronte da započne pregovore o formiranju vlasti, SDA pozdravlja ovaj potez. Sarajlić naglašava kako je politikantski sjediti u opoziciji i kritizirati, a ne nuditi rješenja i uhvatiti se ukoštac s problemima.

"Naš poziv je i dalje otvoren svima i upućen je i manjim strankama. Nadam se da će i SBB biti dio te probosanske koalicije. Prije svega trebaju nam stranke s kapacitetom, s izbornim legitimitetom. DF svakako ima tu odgovornost", kazao je Sarajlić.

On je na kraju dodao kako SDA ne odustaje od strateških ciljeva BiH, EU i NATO integracija, bez obzira na to što su se, kaže, promijenile neke političke okolnosti u našoj zemlji.