BiH
0

"Sarajevskim procesom" uspostavljena nacionalna ravnoteža među zatvorenicima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Montiranim "Sarajevskim procesom" u zatvorima je uspostavljena nacionalna ravnoteža i balans, pa su po broju uhapšenih i osuđenih muslimani, u odnosu na procente, izbili na prvo mjesto, poručeno je na današnjem naučnom simpoziju održanom u sarajevskom hotelu Evropa.

Povodom održavanja Međunarodnog naučnog simpozija u povodu 30 godina od "Sarajevskog procesa" i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, predavanja su održali i optuženi u spomenutom procesu Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić i Mustafa Spahić, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Do našeg dolaska u zatvor, struktura uhapšenih i osuđenih nikako nije odgovarala nacionalnoj strukturi i sastavu stanovništva”, kazao je u svom obraćanju Mustafa Spahić.

Prema njegovim riječima, pošto je u BiH svugdje moralo biti bratstvo i jedinstvo, tako je i u zatvoru njihovim dolaskom uspostavljena potpuna nacionalna ravnoteža i balans, pa su po broju uhapšenih i osuđenih muslimani, u odnosu na procente, izbili na prvo mjesto kako su bili i po sastavu stanovništva, neovisno od krivice.

“Bez obzira što je Hegel konstatirao da je historija učiteljica života koja nikoga ničemu nije naučila, duboko smo svjesni da je alternativa kulturi sjećanja i pamćenja primitivizam, vandalizam, mračnjaštvo i divljaštvo”, poručio je Spahić.

Prema njegovim riječma, do njihovog hapšenja, događala su se hapšenja koja nisu javno puno publicirana. Bili su to vjerski službenici Janjić Nedžo, Muharem Hasanbegović, predsjednik Odbora IZ u Goraždu Ago Ćurovac, fratri iz Međugorja Jozo Križić i Jozo Zovko.

Džemaludin Latić je u svom obraćanju kazao da je sva ta bujica zastrašivanja muslimanskog naroda i veličanja “čvrstog bedema društvene samozaštite o koji su se lomili i o koji će se lomiti ovakvi i slični nasrtaji usmjereni protiv revolucije, bratstva i jedinstva, nacionalne ravnopravnosti…” potekla je sa 32. proširene sjednice, koju je 4. marta. 1983. godine održalo Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista BiH.

Govoreći o tadašnjem predsjedniku CK SKBiH Hamdiji Pozdercu, Latić je kazao da je ono što je njega zabrinulo bio Alijin pristup islamu.

"Pozderac je dao 'teoretsku elaboraciju' muslimanskog nacionalizma i islamskog kleronacionalizma' koji se, po njemu, u tolikoj mjeri isprepliću da ih je često gotovo nemoguće odvojeno posmatrati i procjenjivati", kazao je Latić.

Edhem Bičakčić je podsjetio da je 1980 godine umro predsjednik SFR Jugoslavije Josip Btoz Tito i tada ga zamjenjuje kolektivno predsjedništvo koje čine predstavnici svih šest republika i dvije  autonomne pokrajine.

Prema njegovim riječima, u BiH čvrsto komunističko vodstvo oličeno u trujumfiratu Hamdija Pozderac, Milenko Renovica i Branko Mikulić, na temeljima Ustava iz 1974. godine, Republiku BiH pokušava dovesti u istu ravan sa ostalim Republikama.

“Vidljiv je snažan razvojni ciklus, grade se i objekti i institucije, a kruna je zimska Olimpijada u Sarajevu. Prema kazivanjima Vladimira Dedijera, tada predsjednika Raselovog suda u Bruxellesu, srpski nacionalni krug u Beogradu nastoji da zasutavi ovakve procese u BiH i optužuje Bosansko komunističko rukovodstvo za nacionalizam eksponirajući između Bošnjaka Pozderca, Durakovića i njihove istomišljenike među komunističkim rukovodiocima”, pojasnio je Spahić.

Prema njegovim riječima, po starom ustaljenom receptu, na tapet dolaze muslimanski odnosno bošnjački nacionalizam i Pozderac poseže za svojim starim ideološkim protivnicima "Mladim muslimanima".

“U prvom mahu hapšenja, na tapet dolaze stari Mladi muslimani oni koji su već ranije osuđivani. Tome je prethodilo nekoliko suđenja mlađim imamima u BiH, koji su se isticali aktivizmom u svom radu, a optužbe su bile u kvalifikacijama verbalnog delikta”, pojasnio je Bičakčić i dodao da su “kazne bile neprimjerene, višegodišnja robija sa tretmanom političkih zatvorenika.

On je dodao da Islamska deklaracija, napisana sedamdesetih godina prošlog vijeka, gledano iz današnje perspective, predastavlja vizionarsko filozofsko promišljanje o ulozi islama u islamskom svijetu.

“Samo za ideologe komunizma i agresivnu ateističku propagandu ona može biti predmet inkriminacije”, kazao je Bičakčić.

Kako kaže, sam proces muslimanskim  intelektualcima ima svoje karakteristike montiranog procesa.

“Kompletnu istragu provodi Državna bezbjednost. Optuženici se nalaze u totalnoj izolaciji, javnost se kroz režirana saopćenja priprema za drastične kazne, javnost se isključuje u najvećoj mogućoj mjeri, a pravo na odbranu reducira koliko je to moguće. Ovo je moguće samo uz apsolutnu kontrolu kompletnog medijskog prostora”, poručio je Bičakčić.

Dvodnevni Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od "Sarajevskog procesa" i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počeo je danas u Sarajevu.

Dvodnevni simpozij organizuje Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), Muzej Alija Izetbegović i Općina Bagcilar iz Istanbula.

Neke od tema prvog zasjedanja su "Hegemonijsko negiranje bošnjačkog bića", "Inkriminacija slobodne islamske misli" kao i "Kršenje temeljnih ljudskih prava u SFRJ".

Drugi dan simpozija profesor sa IUS-a prof. dr. Mehmet Can održat će predavanje na temu "Srebrenica: Da li je ona neuspjeh u Alijinoj karijeri lidera".

Osim toga, asistent s Univerziteta Erciyes Ismail Kose govorit će na temu "Rat u Bosni u dokumentima CIA-e:1992-1998".