Skupština KS
48

Sarajevski Vodovod traži dozvolu za zapošljavanje još 94 radnika

Piše: M. N.
Direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija KS Azra Muzur kazala je danas zastupnicima Skupštine KS kako je ovo preduzeće smanjilo svoja dugovanja otkako je nova uprava došla na čelo te da sada redovno izmiruju svoje obaveze.

Konstatovano je da je od 15. decembra prošle godine do 19. januara ove godine zaposleno 17 novih radnika na određeno vrijeme, od kojih su dva inžinjera, devet istraživača kvarova na vodovodnoj mreži, četiri pomoćna radnika i dva vodoinstalatera.

Direktorica KJKP ViK istakla je kako im je potrebno još 94 uposlenih, a za sve potrebne radove na monitoringu, mjerenju i istraživanju za potrebe realizacije EBRD kredita. Na ovo je zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS Sejo Bukva konstatovao da je to velika brojka, a znamo da je u ranijim izvještajima isticano kako ovo preduzeće ima višak radnika.

Potrebni su inžinjeri, istraživači kvarova, vodoinstalateri, pomoćni radnici, bageristi i vozači kamiona.

Muzur je istakla, a navela i u izvještaju, kako im je za stalni rad potrebno još 40 uposlenika, stručnog kadra, jer su mnogi otišli u penziju.

"Prosječna starost radnika je viša od 50 godina. Ja sam među najmlađima. Radnici su stari i većina stručnog kadra je otišla u penziju. Poslali smo zahtjeve nadležnom ministarstvu za ukupan broj potrebnih radnika kako ne bismo slali svaki mjesec, uz obavezu redovnog obavještavanja", kazala je Muzur.

Na pitanje šta će biti s ugovorom s firmom MHS koju je angažovala ranija uprava za očitavanje, printanje i distribuciju računa, što je plaćeno više od milion KM, Muzur je rekla kako pravne službe istražuju sve i traže način kako da prekinu taj ugovor, a da ne naprave štetu ViK-u. Podsjetimo, direktor ove firme uhapšen je nedavno u okviru akcije "Zadruga".

Muzur je kazala kako su napravili i računice za slanje računa putem pošte i da je utvrđeno kako će ovo biti povoljnije i jeftinije za ViK.

Na pitanje zastupnika šta je urađeno u vezi s problemom azila za pse koji se nalazi u vodozaštitnoj zoni u Sokolovićima te da li će doći do kontaminacije vode, Muzur je kazala kako je od sanitarne službe zatraženo da se očituje o tome i uputi dopise zvaničnim i nadležnim institucijama od kojih očekuju da poduzmu mjere, a obaviješteno je i resorno ministarstvo.

U izvještajnom periodu od 17. oktobra 2017. godine do 20. januara 2018. godine dugovanja za struju su s 5,7 miliona KM smanjena na 4,2 miliona KM. U izvještaju je istaknuto kako je povećana naplata, a da je vodosnabdijevanje zadovoljavajuće.

Na skoro svim izvorištima je zabilježen porast raspoložive količine vode. Dolazilo je do zamućivanja na pojedinim izvorištima pa su ih isključivali iz bunarskog sistema, ali su radili na otklanjanju kvarova pa građani većeg dijela Sarajeva imaju vodu 0-24. Problem u vezi s rezervoarom Hrid je također otklonjen.

Skupština KS je primila k znanju ovaj izvještaj.