Javne nabavke
301

ViK ima višak radnika, ali za dostavu računa izdvaja milion KM privatnoj firmi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos stalnim pričama o novim zaposlenjima u KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Sarajevo, direktor ViK-a Nezir Hadžić potpisao je odluku kojom je dodijeljeno 1.001.520,00 KM privatnoj firmi MHS d.o.o. za očitavanje, printanje i distribuciju računa u Kantonu Sarajevo.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisao je direktor KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić, a kako je navedeno u postupku javne nabavke, ponudu je dostavila jedino firma MHS d.o.o.

Riječ je o javnoj nabavki usluga BDS sistema koju je Hadžić potpisao jučer na preporuku ranije oformljene Komisije za javne nabavke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Kako piše u odluci, MHS d.o.o. dostavio je ponudu 3. jula 2017. godine, a Komisija za javne nabavke donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača 18. jula.

Ostaje nepoznato da li je ViK ispitao razloge zbog kojih je primio manje od tri ponude u otvorenom postupku jer opća je pretpostavka da je zadovoljena konkurencija ako su dostavljene najmanje tri prihvatljive ponude.

Zanimljiva je informacija da se na čelu privatne firme MHS d.o.o. nalazi Hadis Kustura, bivši predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Kusturu je na ovoj poziciji naslijedio aktuelni direktor ViK-a Nezir Hadžić.

Osnovna djelatnost kompanije MHS d.o.o. temelji se na dostavi adresiranih i neadresiranih pošiljki, kao i distribuciji i podjeli letaka.

S obzirom na to da se već mjesecima govori o čestom zapošljavanju novih radnika u ViK-u, s pravom se postavlja pitanje koliko je isplativo izdvojiti 1.001.520,00 KM za očitavanje, printanje i distribuciju računa te kakva je sudbina uposlenika ovog preduzeća koji su dosad obavljali ove poslove.

Naime, ViK slovi za javno preduzeće koje ne posluje idealno, o čemu otvoreno govore i čelni ljudi Vlade Kantona Sarajevo koji su ranije upozorili da ViK nema mjerače protoka, ali da novac troši za kupovinu novih automobila.