Građani nestrpljivi
65

Sarajevski Vodovod moli za razumijevanje: Radimo u otežanim uslovima

Piše: M. N.
Od devet sati jutros građani velikog broja naselja u Sarajevu nemaju vodu, a razlog su radovi na redovnom održavanju i ispitivanju trafo-stanica na izvorištu Bačevo. Građani su ogorčeni jer se ti radovi vrše danas kada su najavljeni minusi i padavine jer strahuju da će im zalediti i popucati cijevi.

Iz Vodovoda i kanalizacija saopćeno je kako se radovi se odvijaju u veoma otežanim uslovima uslijed obilnih snježnih padavina i raskvašenog terena, što je bilo i za očekivati s obzirom na vremenske uvjete koji su danima ranije najavljivani.

"U okviru ovih radova završena je provjera elektroenergetske sigurnosti na PS Alipašin most, PS Centar i PS Sokolovići, a u utorak 27.02.2018. godine planirani su radovi na PS Hrasno. Kao što je poznato sa Izvorišta Vrela Bosne i PS Bačevo snabdijeva se najveći dio KS pa time i najveći broj javnih institucija, škola i ostalih ustanova, pa je i to bio glavni razlog planiranja današnjih radova na ovom lokalitetu. Pripreme za uspješno obavljanje ovih zahtjevnih radova urađene su u toku prethodne sedmice. Paralelno sa ovim, radovi koji su neophodni i zakonski obavezni za elektro postrojenja, planirani su i radovi na cjevovodima, izmjenama dotrajalih zatvarača i ostalih armatura. Tako je za ovo isključenje planirano da se izvrši rekonstrukcija dijela cjevovoda sa Alipašinskih bunara AB 2, 4 i 5 sa zamjenom sekcionih zatvarača i ostalih pripadajućih armatura. Riječ je o promjerima DN 300 i DN 400. Nakon ovih planiranih radova navedeni bunari će se moći pojedinačno izolovati iz sistema, te će eventualne opravke biti bez uticaja na ostali sistem. Također, ugradnjom ovih zatvarača biće omogućeno korištenje instalirane opreme na bunarima u optimalnim uslovima eksploatacije, što do sada nije bio slučaj. Mora se napomenuti da su ovi zatvarači ugrađeni davnih 1970-tih godina", kažu iz ViK-a.

Na radovima rade Elektro služba , Služba za mašinsko održavanje, Služba za proizvodnju i distribuciju vode, te Služba za održavanje vodovodne mreže i objekata. Značajna pomoć kod ovih radova osigurana je angažmanom tri specijalna vozila pogona Kanalizacije, čime je omogućena brza evakuacija vode iz iskopa.

Iz ViK-a ponovo mole građane za razumijevanje jer je, kako kažu, riječ o zakonski obaveznim i neodložnim poslovima koji se izvode u cilju osiguranja pogonske spremnosti cjelokupnog sistema vodosnabdijevanja KS.

Ranije je najavljeno da bi se radovi trebali okončati do 18 sati, a da će do potpune normalizacije vodosnabdijevanja doći do 20 sati.