Digitalizacija sistema
142

Sarajevski srednjoškolci više neće morati ZZO-u dostavljati potvrde o redovnom školovanju

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Učenici s napunjenih 15 godina, tj. srednjoškolci u Kantonu Sarajevo više neće morati u školama uzimati potvrde o redovnom školovanju i dostavljati ih Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS).

Direktor Zavoda Muamer Kosovac i kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović (NiP) dogovorili su da škole za učenike s napunjenih 15 godina elektronski dostavljaju podatke o redovnom školovanju. Kako su saopćili iz Zavoda, svi podaci će biti u informacionom sistemu Zavoda. Napomenuli su da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano davanje potvrde o redovnom školovanju.

"Želimo da osiguramo kvalitetnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Opredjeljenje menadžmenta Zavoda je razvoj organizacijske kulture kojom se promoviše stručnost, kompetencije i profesionalnost. U komunikaciji i saradnji s resornim ministarstvom dogovorili smo da škole elektronski dostavljaju podatke o redovnom školovanju za učenike s napunjenih 15 godina, direktno Zavodu, da bi olakšali roditeljima, učenicima i školama", izjavio je Kosovac.

Naida Hota Muminović i Muamer Kosovac (Foto: ZZO KS)
Naida Hota Muminović i Muamer Kosovac (Foto: ZZO KS)

Prema njegovim riječima, Intenzivno se radi i već imaju ozbiljne rezultate na unapređenju i razvoju jedinstvenog integralnog informacionog sistema, poboljšanju usluga, optimizaciji troškova i uspostavi učinkovitog sistema nadzora i kontrole.

Zahvalio se svim osiguranicima na primjedbama i sugestijama, za koje je istakao da nastoje uvažiti kako bi zdravstveni sistem bio na višem nivou.

Ministrica Hota Muminović je kazala da će se saradnjom Ministarstva i Zavoda olakšati procedure, jer su škole u Kantonu Sarajevo svake godine izdavale 20.000 potvrda, saopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.