BiH
1.1k

Sarajevski somuni: Miris mahale, tradicije i savršenstva

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
Bećir Aljović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska čaršija posebno miriše za vrijeme ramazana. Neizostavni dio iftarske sofre su somuni koji nisu isti za vrijeme drugih mjeseci. Posebnost im daju sjemenke ćurokota, začina na koji mirišu sarajevske mahale.

Posjetili smo pekaru Alifakovac gdje se dnevno napravi veliki broj somuna. Vlasnik pekare Bećir Aljović se više od 40 godina bavi pekarskim poslom. Ispričao nam je da broj somuna koji se dnevno naprave zavisi od potreba ćevabdžinica, od posjeta turista, ali i od toga koji je dio mjeseca, jer kako nam je rekao Aljović, penzionerima je nekada luksuz kupiti i somun.

"Ovih dana nije kako inače bude, prvi dan ramazana bude inače udarni, ali je bilo obilježavanje Početka prvog svjetskog rata, tako da je grad bio blokiran, pa nismo baš zadovoljni, ali sigurno je da će biti bolje ovih dana", rekao nam je majstor pravljenja somuna.

Sedam radnika u isto vrijeme mijesi, slaže, peče i nosi somune. U jednakim, veoma kratkim vremenskim intervalima, nekoliko ispečenih somuna izvadi se iz pećnice i tako vruć somun, mekan, posebnoga mirisa, dospije do postača koji svaku noć čekaju pred pekarom. Potom se stavljaju novi i tako u krug.

"Somun je najzdraviji proizvod, u njemu nema aditiva nikakvih. Somun je kao domaći hljeb, u tijestu su samo brašno, so, kvasac i voda. Poseban miris za vrijeme ramazana mu daje ćurokot. Kada se tijesto napravi treba da stoji dva sata, da bi prošao potrebni proces. Nakon toga ide vaganje tijesta, oblikovanje, šaranje, pečenje i na kraju premazivanje i posipanje ćurokotom", objasnio nam je proces pravljenja somuna.

Šahin Ćosović radi na premazivanju i posipanju somuna ćurokotom.

"Svaki dan nas radi sedam ili osam ljudi. Nakon kompletne pripreme, somun se stavlja u peć u koju se lože drva, dakle somuni se peku na žaru, a budu gotovi za 30 sekundi. Vadimo ih, premazujemo i posipamo ćurokotom. Onda je to gotov proizvod spreman za distribuciju“, rekao nam je Ćosović koji je morao požuriti nazad u pekaru pomoći kolegama, jer je pravljenje somuna složen proces u kojem se u svakom trenutku mora znati šta ko radi.

Dok smo stajali ispred pekare, ljudi su konstantno dolazili. Mahalom odjekuje: "Molim Vas dva bolje pečena", "Dajte mi jedan da nije zagorio", "Čika Bećo, zapakujte mi da ponesem" i tako cijeli dan.

Amra Čukojević je kupila dva somuna. Mirisna i vrela, zapakovana u papirnu kesu koju ne možete držati u rukama od topline.

"Kupujemo somune stalno, ne samo za ramazan, ovo je miris mahale, tradicije i savršenstva", rekla je Čukojević za Klix.ba.

Somuni su duh Sarajeva, po kojima je ovaj grad nadaleko poznat, a somune iz pekare Alifakovac, ili iz bilo koje druge sarajevske pekare dolaze da probaju turisti iz cijelog svijeta. Uostalom, uz ćevape, somun je neizostavan dio naše tradicije.