{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski proces u dvije epizode na Al Jazeeri Balkans

29.4.2015. u 17:07
149
67
Sarajevski proces u dvije epizode na Al Jazeeri Balkans
149
Sarajevski proces u dvije epizode na Al Jazeeri Balkans
Nakon gotovo dvije godine priprema i snimanja, Al Jazeera Balkans će svojim gledaocima predstaviti "Sarajevski proces", dokumentarni film u dvije epizode.
To je dokumentaristička priča o jednom od posljednjih velikih sudskih političkih procesa u raspadajućem jugoslovenskom komunističkom režimu, u kojem su predstavnici vlasti tvrdili da je grupa muslimana imala namjeru srušiti postojeći komunistički poredak i uspostaviti islamsku državu na tlu Bosne i Hercegovine.

U tom procesu iz 1983. godine glavni dokaz bila je knjiga Alije Izetbegovića "Islamska deklaracija".

Film se fokusira na ključne elemente ovog sudskog procesa i analizira političke odnose u bivšoj Jugoslaviji u posljednjoj deceniji jednopartijskog komunističkog sistema, postavljajući pitanje je li "Sarajevski proces" bio uvod u raspad Jugoslavije ili pokušaj razbijanja Bosne i Hercegovine.

Ova je tema do sada tretirana sa različitih aspekata, bez potrebne objektivnosti i profesionalnog pristupa temi. U doba samog procesa mediji su uglavnom zastupali sistem, ne ostavljajući prostora optuženicima da na teške optužbe odgovore punom snagom argumenta.

Iz tog perioda ne postoji niti jedna dokumentaristički bazirana priča o ovom procesu. Tema je uglavnom realizirana kroz novinske napise i posebne televizijske emisije.

U godinama nakon prvih demokratskih izbora svi filmovi i televizijske reportaže o ovoj temi su, uglavnom, zapostavljali stranu prethodećeg režima, ne ostavljajući dovoljno prostora da se dođe do odgovora na pitanja koja su potrebna kako bi se cijela situacija mogla sagledati u kontekstu vremena. Cilj ovog najnovijeg filma u dvije epizode je postizanje objektivnog gledišta i demistifikacija "Sarajevskog procesa".

Prva epizoda filma ovog filma bit će prikazana 30. aprila u 17:00 sati u programu Al Jazeere Balkans. Režiju filma potpisuje Emir Zumbul Kapetanović. U filmu će se, pored izjava samih aktera, koristiti različiti arhivski materijali, uključujući dio dosad nekorištene pismene dokumentacije, novinskih napisa, inkriminirajućih materijala, te dostupnih audio i videozapisa iz perioda samog procesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: