BiH
72

Sarajevski prevrtač i druge autohtone pasmine golubova novi stanari Pionirske doline

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Porodični dan u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina okupio je brojne posjetioce. Dok su najmlađi uživali u likovnoj radionicu koju je vodio slikar Sulejman Memo Haljevac, oni nešto stariji svjedočili su završetku izgradnje novog kaveza za autohtone golubove, među kojima je i sarajevski prevrtač, jedina autohtona vrsta našeg goluba priznata od relevantnih međunarodnih organizacija.

Osim uživanja u prirodu, rekreacije, igre u parku i na zabavnim sadržajima te brojnim životinjama koje su mogli vidjeti, posjetiocima su u organizaciji Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo predstavljeni novi stanovnici zoološkog vrta - autohtona pasmina golubova sa područja BiH.

"Ovo je dio projekta firme Park kojim želimo pokazati da imamo dosta toga što je autohtono, izvorno bosansko. Ovo je jedan dio projekta koji će u budućnosti pokazati sve autohtone vrste za koje naši ljudi i ne znaju da imamo", rekao je Alen Ramić, direktor KJKP Park.

Sa ovom aktivnošću ljubitelji životinja, ptica prije svega, žele omogućiti svim posjetiocima ovog omiljenog i jedinog zoološkog parka, a posebno djeci, upoznavanje s rijetkim vrstama naših bosanskohercegovačkih ptica. S obzirom da je ovim pticama, nažalost, posljednjih godina zbog neorganiziranog uzgoja i nedostatka institucionalne zaštite i brige prijetio potpuni nestanak, odlučili smo poduzeti sve i ovom sistemskom aktivnošću očuvati bar minimalan broj ovih autohtonih vrsta ptica smještajući ih u ovaj golubarnik, poručio je Sejad Đozo, predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica.

Golubovi su smješteni novi kavez koji je otvoren danas, a KJKP Park planira još ovakvih druženja s porodicama i djecom. U planu je nabavljanje i egzotičnih vrsta ptica.

Porodični dan poklon je KJKP Park, Općine Centar i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS građanima Sarajeva.