{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski planinari osvojili Musalu, najviši vrh Balkana

23.9.2013. u 14:33
105
2
Sarajevski planinari osvojili Musalu, najviši vrh Balkana
105
Grupa planinara iz Sarajeva je proteklog vikenda boravila u Bugarskoj. U okviru te posjete je bio planiran uspon na najviši vrh Balkana i obilazak Sofije.
Planinari su bili smješteni u planinarskom domu Šumatnica, gdje ih je dočekala ljubazna domaćica Marijana Ileva. Planinarski dom Šumatnica se nalazi u poznatom ski centru Borovec.

Planinari, članovi PSD Lisin i PD Igman, su počeli uspon iz Boroveca sa 1.360 n/v. U toku penjanja vrijeme je bilo sunčano što je olakšalo uspon. Na putu do vrha Musala, odmor je bio u planinarskom domu Žiža Musala na visini 2.389 n/v i planinarskom domu Ledeno jezero 2.720 n/v

Sarajevski planinari su se uspješno popeli na vrh Balkana, Musala 2.925 m. Musala se nalazi u okviru Nacionalnog parka Rila i najviši je vrh u Bugarskoj i cijelom Balkanskom poluostrvu. Kao vrh planine Rila u jugozapadnoj Bugarskoj, Musala je najviši vrh između Alpa i Kavkaza i najviši u istočnoj Evropi. Ime potiče od Musa Allaha (planina Allaha) iz doba dok je Bugarska bila pod turskom vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: