BiH
105

Sarajevski planinari osvojili Musalu, najviši vrh Balkana

Klix.ba
Grupa planinara iz Sarajeva je proteklog vikenda boravila u Bugarskoj. U okviru te posjete je bio planiran uspon na najviši vrh Balkana i obilazak Sofije.

Planinari su bili smješteni u planinarskom domu Šumatnica, gdje ih je dočekala ljubazna domaćica Marijana Ileva. Planinarski dom Šumatnica se nalazi u poznatom ski centru Borovec.

Planinari, članovi PSD Lisin i PD Igman, su počeli uspon iz Boroveca sa 1.360 n/v. U toku penjanja vrijeme je bilo sunčano što je olakšalo uspon. Na putu do vrha Musala, odmor je bio u planinarskom domu Žiža Musala na visini 2.389 n/v i planinarskom domu Ledeno jezero 2.720 n/v

Sarajevski planinari su se uspješno popeli na vrh Balkana, Musala 2.925 m. Musala se nalazi u okviru Nacionalnog parka Rila i najviši je vrh u Bugarskoj i cijelom Balkanskom poluostrvu. Kao vrh planine Rila u jugozapadnoj Bugarskoj, Musala je najviši vrh između Alpa i Kavkaza i najviši u istočnoj Evropi. Ime potiče od Musa Allaha (planina Allaha) iz doba dok je Bugarska bila pod turskom vlasti.