{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski planinari osvojili Musalu, najviši vrh Balkana

23.9.2013. u 14:33
105
2
Sarajevski planinari osvojili Musalu, najviši vrh Balkana
105
Grupa planinara iz Sarajeva je proteklog vikenda boravila u Bugarskoj. U okviru te posjete je bio planiran uspon na najviši vrh Balkana i obilazak Sofije.
Planinari su bili smješteni u planinarskom domu Šumatnica, gdje ih je dočekala ljubazna domaćica Marijana Ileva. Planinarski dom Šumatnica se nalazi u poznatom ski centru Borovec.

Planinari, članovi PSD Lisin i PD Igman, su počeli uspon iz Boroveca sa 1.360 n/v. U toku penjanja vrijeme je bilo sunčano što je olakšalo uspon. Na putu do vrha Musala, odmor je bio u planinarskom domu Žiža Musala na visini 2.389 n/v i planinarskom domu Ledeno jezero 2.720 n/v

Sarajevski planinari su se uspješno popeli na vrh Balkana, Musala 2.925 m. Musala se nalazi u okviru Nacionalnog parka Rila i najviši je vrh u Bugarskoj i cijelom Balkanskom poluostrvu. Kao vrh planine Rila u jugozapadnoj Bugarskoj, Musala je najviši vrh između Alpa i Kavkaza i najviši u istočnoj Evropi. Ime potiče od Musa Allaha (planina Allaha) iz doba dok je Bugarska bila pod turskom vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: