Kod Bristola
41

Sarajevski pješački prijelaz je noćna mora za građane

I. P.
Pješački prijelaz kod sarajevskog hotela Bristol jedan je od najgorih rješenja u gradu. Riječ je o prijelazu preko tramvajske pruge, a koji predstavlja pravu noćnu moru za pješake, posebno za roditelje i djecu u kolicima, osobe s invaliditetom, bicikliste...

U videu kojeg je načinio zabrinuti građanin vidi se uništeni prijelaz sačinjen od pločica koje su razbacane usljed dugotrajnog utjecaja vibracija koje proizvode tramvaji. Čitatelj portala Klix.ba je na adresu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo proslijedio pismo u kojem objašnjava problem.

"U jednom mjesecu desile su se dvije manje nezgode. Blago uganuće gležnja zbog nezgodnog koraka i drugo skoro pa obaranje pješaka prilikom naleta tramvaja jer je pješak (tada je bio veliki pljusak), obraćao pažnju na prelazak preko šina. Ne bi smjelo da se ovo dešava. Pogotovo ne djeci", stoji između ostalog u pismu čitatelja.

Pored navedenih ugroženih kategorija, spomenuti pješački prijelaz je velika opasnost za slijepe osobe. Problem je apsurdan time što nekoliko stotina metara od uništenog prijelaza postoje obnovljeni prijelazi prilagođeni osobama s invaliditetom, uključujući slijepe osobe.