Obraz i prodaja
376

Sarajevski petak 13.: Kako su društvene mreže dočekale koaliciju SDA-SBB-DF

I. P.
Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić danas su odbrojali dane aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo. Za neke iznenađujuća najavljena koalicija koja svojim postojanjem topi Šestorku izazvala je žestoke i kreativne reakcije na društvenim mrežama.
Najbučniji je bio Twitter pa je dugogodišnji novinar Senad Pećanin postavio fotografiju Željka Komšića uz natpis "Nedam brazao" ili "Ne dam obraza", a u referenci na pokazivanje prstom na obraz prilikom jednog TV intervjua.

U fotografiji do, Komšiću su oko glave naljepljeni stikeri sa naznakom popusta od 70 posto, aludirajući da je "obraz prodat" po izuzetno niskoj cijeni.

Korisnici društvenih mreža su, kako stvari stoje, posebnu pažnju usmjerili na čelnika Demokratske fronte koji se našao na meti glasnih kritika.

Sličnu šalu postavio je tviteraš Dee Dee koji je postavio screenshot sa oglasnika OLX.ba na kojem je montirana prodaja Komšićevog obraza sa cijenom "po dogovoru".

[TWITTER]1205536235877474307[/TWITTER]

Nekadašnji voditelj političke emisije "60 minuta" Bakir Hadžiomerović na svom je Twitter profilu postavio crtež Željka Komšića u kojem aktuelni član Predsjedništva BiH na mjesto Titove slike, koju inače drži u uredu u Sarajevu, na zid kači fotografiju Bakira Izetbegovića.

"Ode Šaban u kanal", napisao je Hadžiomerović čime je aludirao na Komšićevo skretanje sa lijevog kolosjeka u naručje Stranke demokratske akcije.

Poznata satirična grupa Raja sa biroa nije ostala dužna društvu i na svoj je specifičan način ispratila današnja previranja. Tako su prepoznali smiješnu stranu situacije u kojoj je samu sebe ne tako davno postavila zastupnica sarajevskog parlamenta Samra Ćosović-Hajdarević.

A tu je i posljednji pozdrav za aktuelnu vladu u Kantonu Sarajevu sa natpisom "Rest in peace" preko crno-bijele fotografije saziva nastalog od plodova Šestorke koja je preko noći postala Četvorka.

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz SBB-a Damir Arnaut ispratio je ovaj burni dan jednostavnom porukom u vidu plakata za jedan od najpoznatijih horor filmova holivudske produkcije - Petak 13.

Podsjetimo da je Izetbegović kazao da za mnoge ovaj petak 13. neće biti sretan, dok je Predrag Kojović predložio da se nova koalicija nazove upravo prema danu koji sa sobom vuče teška sujevjerja.

Novinarka Arduana Pribinja postavila je fotografiju Radončića, Izetbegoivća i Komšića uz nekadašnje izjave trojice lidera u kojima izražavaju svoju odlučnost o neulasku u vlast ili koalicije sa onima s kojima su je upravo danas potpisali.

Tako je Radončić u martu ove godine ilustrovao privrženost opoziciji pitanjem da li treba skočiti sa zgrade da bi to dokazao. Komšić je u februaru kazao kako mu se SDA gadi, dok je Izetbegović 2017. godine kazao da više nikada neće ući u koaliciju sa SBB-om. ‏