BiH
460

Sarajevski osnovci se pripremaju za takmičenje na Yaleu dok škola traži novac za put

Piše: Š. B.
Ajla Bukva, Hanan Babić, Faruk Šhat, Tarik Hastor, Afan Ribić, Dino Aganović i nastavnica Sonja Škiljević
Nakon dobrih rezultata učenika Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" na regionalnom i evropskom takmičenju World Scholars Cup, oni se vrijedno pripremaju za svjetsko takmičenje u novembru na američkom Univerzitetu Yale, a uprava škole pokušava pronaći novčana sredstva kojima će djeci osigurati put.

Takmičenje World Scolar's Cup organizuje se već 10 godina. Učenici se takmiče u oblasti debate, kvizova znanja, testova, kao i pisanja eseja i to sve na engleskom jeziku.

Učenici su pod vodstvom nastavnice engleskog jezika Sonje Škiljević prvo učestvovali i ostvarili odlične rezultate na regionalnom takmičenju koje je održano u Sarajevu te su se tako plasirali na evropsko. Evropsko prvenstvo održano je tokom maja u Pragu, u Češkoj.

Učenici su bili podijeljeni u dva tima, juniorski i seniorski, a svaki tim su činila po tri takmičara.

Juniorski tim u kojem su bili Faruk Šahat, Ajla Bukva i Hanan Babić ostvario je drugo mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji 100 timova.

Žele pokazati znanje i "potući" konkurenciju

Šahat je u Pragu osvojio 15. mjesto u ukupnom pojedinačnom poretku, a 10. mjesto kada je riječ o pisanju eseja.

"Ponosan sam na svoj uspjeh i na uspjeh svog tima. Uzbuđeni smo i jedva čekamo da odemo na Yale, u Ameriku. Ove godine smo bili u Pragu i to je bio jedan poseban događaj i avantura, posebno za mene koji do tada nisam otišao dalje od Hrvatske", rekao nam je Faruk koji je ove godine završio 9. razred i upisao Prvu gimnaziju.

Engleski jezik je počeo učiti i prije polaska u osnovnu školu. Kako kaže, mnogo mu je pomoglo gledanje televizije i internet, a dolaskom u školske klupe svoje znanje je unaprijedio. Posebno je zahvalan svojoj nastavnici Sonji.

Učenica koja ove školske godine kreće u osmi razred Ajla Bukva oduševljena je i uzbuđena zbog prilike da učestvuje na jednom ovakvom takmičenju i to ni manje ni više nego u SAD-u, zemlji u koju joj je oduvijek bio san da ode.

Očekuje ih jaka konkurencija

"Nismo se nadali uspjehu ni na regionalnom takmičenju. Otišli smo tamo da vidimo kakva je atmosfera, kako to izgleda te da bismo se mogli pripremiti eventualno za sljedeću godinu. Bili smo oduševljeni kada smo saznali da smo osvojili prvo mjesto i plasirali se na evropski šampionat. Ne može se riječima opisati kakav je osjećaj bio kada smo ostvarili drugo mjesto u Evropi", kaže Ajla.

Rekla je i kako će biti velika konkurencija, ali oni idu tamo da pokažu šta znaju i pokažu kako je Bosna i Hercegovina jedna velika zemlja, čija djeca odlično govore engleski, i koja će "potući" konkurenciju.

Svjesna je, kaže, šta danas znači poznavati engleski jezik, tako da je počela gajiti veliku ljubav prema tom jeziku. Njeni roditelji su joj pomogli da zavoli engleski, a naučila ga je najviše putem američkih filmova i serija.

Seniorski tim činili su Dino Aganović, Afan Ribić i Tarik Hastor. Ovaj tim takmičio se sa djecom srednjoškolskog uzrasta te su ostvarili treće mjesto u ukupnom poretku.

Do sada su ukupno osvojili 25 medalja i dva pehara te su se tako plasirali na svjetsko takmičenje koje će biti održano od 18. do 21. novembra 2016. godine na Univerzitetu Yale.

Sponzori, javite se!

"Pripremamo se još otkako smo se vratili iz Praga, budući da prijava mora biti poslana do 1. septembra. Naši učenici imaju zadane teme iz oblasti sociologije, prava, politike, nauke, umjetnosti... o kojima će se diskutovati na takmičenju. Imamo jedino problem s finansiranjem svega ovoga, budući da će nam za troškove puta i učešća biti potrebno 17.000 KM. U osiguravanju sredstava za odlazak u Prag pomogli su nam Sarajevska pivara, Općina Centar te kabinet predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo", rekla je nastavnica Škiljević.

Iz OŠ "Musa Ćazim Ćatić" se nadaju kako će se javiti i drugi sponzori i kako će prepoznati kvalitet i uspjeh njihove djece, s obzirom na to da ovo niko prije njih nije postigao.