BiH
89

Sarajevski kanton i dalje spreman preuzeti Jahorinu u sklopu EYOF-a

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ponuda da Kanton Sarajevo investira određena sredstva u sklopu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. i preuzme upravljanje potencijalima Jahorine još uvijek stoji iako KS nije uputio zvaničnu ponudu.

Kako je za Klix.ba potvrdio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, u slučaju novčanih problema u Republici Srpskoj, KS će pristupiti drugom načinu realizacije EYOF-a.

"Prije svega, ugrožavanje EYOF-a zbog eventualne nestabilnosti Vlade RS-a je nešto što Kanton Sarajevo neće dozvoliti. Mi smo svjesni koliko nam je EYOF bitan. Trenutno imamo samo usmenu zainteresovanost struktura RS u ovom projektu iako on donosi puno – turiste, programe, sadržaje za olimpijske planine. Nažalost, nismo dobili uvjerenje da će Jahorina ispuniti svoje zadatke", rekao je Konaković.

On je dodao da Kanton Sarajevo još uvijek nema konkretnu ponudu, ali da osluškuje šta se dešava u Republici Srpskoj.

"Ako njihova finansijska moć bude slaba i ako ne budu u stanju odgovoriti zadatku mi smo zainteresovani da to uradimo", poručio je Konaković.

Što se tiče Bjelašnice, premijer Konaković je rekao da se trenutno čeka završna urbanistička saglasnost te da je dobijena okolišna i urbanistička saglasnost za šestosjed, dok sanacija ostalih borilišta ide u skladu s programom.

Do sada su EYOF podržali Vijeće ministara BiH sa obećanih 1,9 miliona KM i Vlada FBiH sa već izdvojenih 1,5 miliona KM.

Podsjećamo, za tri godine, od 10. do 15. februara, Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti sportski centri Evrope i svijeta organizacijom Evropskog omladinskog festivala koji će okupiti blizu 1.600 sportista iz više od 50 evropskih zemalja, koji će se takmičiti u sedam sportova u 16 disciplina.