BiH
184

Sarajevski fenomen: Autopijaca "došla" do novoizgrađenog potputnjaka na Stupu

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevska autopijaca kultno je mjesto kupovine svega što vam treba i ne treba, a roba upitne kvalitete i porijekla uvijek ima svoje mušterije.

Prvu decembarsku nedjelju ekipa portala Klix.ba odlučila je provesti na autopijaci, a naš fotoaparat zabilježio je tezge koje se šire i izvan nekadašnje "prave“ autopijace. Improvizovani štandovi od drveta, plastičnih gajbi i deka sadrže najraznovrsniju robu koja se može zamisliti.

"Mutirana“ autopijaca prva je slika koju vide putnici koji dolaze u Sarajevo iz pravca Rajlovca. Tmuran dan, prljave ceste i smog pretvaraju ulazak u glavni grad Bosne i Hercegovine u ne tako ugodno iskustvo.

Njeno neugledno širenje i pretvaranje Stupa u divlji buvljak prati trenutnu gradnju preostale rampe na Stupskoj petlji, tako da prodavači iskorištavaju novonastale potputnjake kao odlično mjesto za prodaju u slučaju kiše koja na sreću nezaštićenih prodavača danas nije pala.

Tezge sa satovima, displejima od kasa, tastaturama prve generacije sežu do novootvorenog potputnjaka ispod tramvajskih šina. Predmeti koji se pronalaze u kontejnerima ili pored njih znaju se "vratiti" na isto mjesto, odnosno na improvizirani štand uz kontejnere.

Nakon nekoliko pokušaja da razgovaramo sa prodavačima shvatili smo da je njihova bojazan prevelika da bi pristali na razgovor o prirodi njihovog posla. Čak i pored činjenice da se većina njih počela spremati za odlazak oko 14 sati, nisu bili voljni odgovarati ni na jedno pitanje osim na ona vezana za njihovu robu.

A roba, koja je u svakom pogledu pristupačna, sumnjiva i raznovrsna, definitivno ne podliježe fiksnim cijenama. Ova karakteristika dolazi do izražaja ukoliko je prodavaču stalo da se riješi artikla, recimo muških čizmi, a čiju će cijenu spustiti i do tri puta.

Oni koji nedjeljom nikada nisu kročili u ovaj dio grada ne znaju da se na potezu od pruge Sarajevo-Ploče (lokacija prave autopijace) pa zamalo do tramvajske pruge Ilidža-Baščaršija mogu pronaći čarape, donji veš, papuče, cipele, trenerke, pantalone, majice, jakne, namještaj, tepihe, poljoprivrednu opremu, skijašku, lovačku i kompjutersku opremu, nosače zvuka svih vrsta, linije, mobitele, kućanske aparate, kuhinjsku opremu, kuhinje, prethodno spremljenu hranu (kao npr. paprike sa kajmakom ili kiseli kupus), suho meso i svježe ispečene ćevape. Naravno, tu je i paviljon sa vozilima koji je otvoren do 13 sati, ali i klesar koji nudi razne vrste nišana i spomenika.

Lokacije prodaje prelaze dobar ukus, a pored mjesta uz kontejnere za smeće, roba se izlaže na mostu preko rijeke Miljacke, nasred parkinga pa i uz ogradu i ulaz novoizgrađene džamije. I pored već spomenutog straha prodavača, oni se mogu opustiti jer nismo naišli niti na jednu policijsku patrolu koja bi možda i imala posla ukoliko uzmemo u obzir pravo porijeklo određenih tipova robe.

Tek renovirana cesta prema Briješću nedjeljom se pretvara u vašar koji se očituje kršenjem saobraćajnih propisa. Ilustracije radi, radnici na pijaci samovoljno su uklonili pregrade koje zabranjuju polukružno skretanje kako bi omogućili lakši ulazak na parking.

Autopijaca je zasigurno sarajevski fenomen koji poprima nove dimenzije. Vlasti općine Novi Grad od kraja rata ne pokazuju zainteresovanost za njeno uređenje, a slobodno širenje na teritoriju općine Ilidža pokazatelj je odobravanja koje se može objasniti kupovinom socijalnog mira bez previše zainteresovanosti za vizuelni doživljaj ulaska u najveći grad države.