BiH
19

Kako izgleda parkiranje u Sarajevu: Vozila i ispred nacionalnog spomenika

Piše: E.S.H.
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Činjenica je da u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine nedostaje parking mjesta, što je, uz velike koncentracije vozila, u toku radnog vremena od 8 do 17 sati veliki problem za Sarajevo. Ipak, to ne opravdava nepropisno parkiranje.

Javne površine i prostori koji nisu predviđeni za parkiranje postaju pretrpani, jer svi koji ne pronađu parking mjesto svoje automobile ostavljaju ispred javnih institucija, kulturnih objekata i drugih objekata, kojima se zbog toga ne može prići.

Takav primjer je plato ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, inače nacionalnog spomenika, gdje se svakodnevno bilježi nepropisno parkiranje.

Iako pauk služba KJKP Rad odvozi nepropisno parkirane automobile, neki se ni zbog toga ne brinu, pa ne biraju gdje će ostaviti svoj automobil.

Sigurno je da bi se povećanjem parking prostora, ali i povećanjem iznosa kazni za nepropisno parkiranje riješile ovakve situacije. Činjenica je da je zaista ružno vidjeti automobile na trotoarima, na zelenim površinama, ali i na platou ispred kulturne institucije kakva je Narodno pozorište.