Matrica ponašanja
628

Sarajevske škole uvode novi projekat: Nastavnici će procjenjivati ponašanje učenika

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mahir Rakovac imao je 14 godina kada je izvršio samoubistvo skočivši s osmog sprata iz stana u kojem je živio s majkom i očuhom. Sarajevo je tugovalo za dječakom, a mnogi su se pitali da li se ovo moglo spriječiti da je s njim porazgovarala stručna osoba ili da je samo neko u školi primijetio čudne znakove u ponašanju.

Ministarstvo obrazovanja, nauku i mlade KS upravo je nakon ovog slučaju odmah počelo raditi na pilot projektu koji se zove Matrica ponašanja, a koji bi služio za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja. Matrica bi se trebala provoditi u svim školama od septembra ove godine.

Kako je rekao ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, prvi put imamo instrument koji prepoznaje da li su djeca žrtve nasilja, da li imaju neki drugi problem koji ih tišti, a sve to daje priliku stručnom osoblju da im pomogne.

"Trenutno obučavamo nastavnike kako se vodi evidencija, kako funkcionišu indikatori sve u cilju kao u startu ne bi bilo pogrešno protumačeno. Na ovom dokumentu su radili stručnjaci, psiholozi, kriminolozi i brojni drugi eksperti, a radimo otkako se je dječak Mahir izvršio samoubistvo. Došli smo do kvalitetnog proizvoda, svi nastavnici učestvuju i date svoje mišljenje da li se treba još dorađivati ovaj dokument kako bi bio bolji kvalitetniji", rekao je Kazazović.

Nastavnik će imati mogućnost da na dnevnoj bazi evidentira neko rizično ponašanje. Nakon toga indikatori se zbrajaju i ukoliko se ukaže da je dijete u potencijalnom riziku, zlostavljano ili agresivno, onda slijedi rad sa stručnim osobljem.

"Ukoliko se utvrdi da je dijete ugroženo uključuje se pedagog, psiholog, po potrebi i porodično savjetovalište i druge službe, sve ovisi od problema. Da smo bogdo imali matricu prije, sigurno se ne bi dogodili nemili događaji. Sada ćemo snimiti i video materijal u kojem će se objasniti kako matrica radi kako se ne bi pogrešno protumačilo", rekao je Kazazović.

Svi indikatori su pod šifrom, a bilježit će se da li dijete ima modrice na tijelu, da li je odsutno, potišteno, da li odsustvuje s nastave, da li prečesto ide u toalet i slične stvari. Bitno je naglasiti da će prava djeteta i roditelja biti zaštićena.

Matrica ima 44 različite varijable, a do sada su obučena 23 pedagoga koja se raspoređena u 118 škola i obučavaju nastavnike. Na matrici je radilo 27 eksperata. Kreatori naglašavaju kako ovo nije instrument za kažnjavanje ili dijagnostiku, te da za većinu djece neće biti nikakvih upisa.

Matrica je napravljena za uzrast od 1. do 5. razreda i od 5. pa naviše. Nastavnici će obraćati pažnju na to da li dijete ima poteškoće u učenju i ponašanju, odnos s vršnjacima, da li ga često mora upozoravati na određene postupke, kako su odjeveni, dali su higijenski zapušteni, imaju li povrede i sl, djetetovo nošenje s problemima, način komunikacije s drugima, ali analizirat će se i ponašanje roditelja, odnosno njihov odnos prema školi (ne dolazi na informacije i sastanke, ignoriše sugestije osoblja, odbija saradnju sa stručnom službom škole, nasilan prema nastavnicima i sl.).

Tokom prva dva radna dana u mjesecu u prostorijama stručne službe škole, u prisustvu stručnih saradnica, nastavnici za svakog učenika iz svog razreda daju posebno i obavezno mišljenje i upisuju jedan od tri stava: Nemam primjedbi na ponašanje, Umjerena odstupanja u odnosu na doživljavanja i ponašanja uobičajena za dob djeteta i Značajna odstupanja u odnosu na doživljavanja i ponašanja uobičajena za dob djeteta. Sve se upisuje u kodovima. Na kraju mjeseca saradnici Stručne službe škole će analizirati detaljno podatke Matrice.

U realizaciji svega učestvovat će i Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje, a po potrebi i policija. Ukoliko se utvrdi rizično ponašanje, izrađuje se individualni plan brige za dijete koji se implementira isključivo u školi bez mogućnosti etiketiranja i diskriminacije uz potpuno čuvanje tajnosti privatnih podataka.

Vijeće roditelja je tokom proteklih dana prikupljalo sva pitanja roditelja o Matrici, te će ih prezentovati ekspertima koji su je radili kako bi dobili odgovore i riješile sve nedoumice roditelja. U ponedjeljak, 12. februara, Vijeće roditelja će održati i sastanak na kojem će također tema biti Matrica, a nakon kojeg će izaći sa svojim prijedlozima kako poboljšati ovaj mehanizam sve s ciljem da se na što bolji način pomogne i zaštite djeca.

Interes za ovu matricu su pokazale i zemlje regije.