Pozitiva(c) dana
0

Sarajevske porodilje konačno dobivaju humane uslove

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ovaj 25. novembar, Dan državnosti BiH, ostat će u lijepom sjećanju za sve građane Sarajeva - na taj dan konačno će biti otvoreno obnovljeno porodilište Jezero.

Jedno vrijeme je bila sasvim realna opcija da se razrušena zgrada porodilišta proda, a u zadnji čas su se nadležni ipak smilovali i odlučili na obnovu. Naravno, tu svakako treba zahvaliti Republici Turskoj koja je izdvojila značajan novac za novo porodilište.

Bebe su se nakon rata sve do danas u zgradi starog porodilišta rađale u lošim uslovima, uz staru opremu i nedostatak prostora.

Sarajevu konačno vraćeno porodilište Jezero

Tako je u staroj zgradi bilo izuzetno teško održati higijenu i ispoštovati standarde. Među posljednjim aferama koje su se vezale za porodilište bila je veoma opasna bakterija MRSA, koja je "istjerana" s porodilišta, prema nalazu inspekcije, u augustu, nakon što je ugroženo zdravlje nekoliko beba.

Novi objekat na Jezeru ima i simboličku vrijednost. Mnoge su Sarajlije emotivno vezane za to porodilište, jer su baš tu rođeni. Poželimo da se u novom porodilištu rađaju bebe koje će ovu zemlju i njen glavni grad povući snažno naprijed, putem obnove starih i stvaranja novih vrijednosti.