Reagovalo i udruženje
12

Sarajevska vlada želi provjeriti je li opravdan Centar za upravljanje kvalitetom zraka

A. D.
Vlada Kantona Sarajevo danas je imenovala Radnu grupu za izradu Elaborata opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.
U sastav ove radne grupe imenovani su Aleksandar Knežević, Zijada Krvavac, Kasim Tatić, Goran Rokvić i Mia Maslo Kapidžić.

"Ovo radno tijelo ima zadataka da pripremi pomenuti Elaborat za formiranje centra, a što je obaveza koja je definisana Kantonalnim ekološkim akcionim planom, uvažavajući pravne, ekonomske i druge kriterije“, naglasio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović te dodao kako se njegovo formiranje planira za narednu godinu.

Upravo zbog toga su u Radnu grupu predloženi stručnjaci iz oblasti menadžmenta kvaliteta zraka, održivog ekonomskog okolišnog planiranja te pravnici i zaposlenici Ministarstva koje imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Zadaci Radne grupe su: sagledati postojeće organizacione i kadrovske kapacitete za bavljenje poslovima zaštite zraka, dati ocjenu aktuelnog stanja i razloge za formiranje Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo te dati prijedlog novog organizacionog, kadrovskog, pravnog i ekonomskog okvira za ispunjavanje strateških ciljeva u sanaciji zagađenosti zraka.

Planirano je da bi Centar za upravljanje kvalitetom zraka, između ostalog, trebao pratiti trend kvaliteta zraka, da izrađuje izvještaje i stručne podloge za prostorno planiranje, da predviđa stanje kvaliteta zraka za različite scenarije, da vrši kalibraciju matematskih modela, da prati različite doprinose izvora emisija u zrak, da daje preporuke i upozorava javnost na povećane koncentracije pojedinih polutanata, da vrši razmjenu podataka, da opslužuje web stranicu i sredstva informisanja, i sl.

Danas se povodom ove odluke Vlade KS oglasilo Udruženje građana "Eko akcija" koje je naglasilo da je skoro prije godinu, tačnije 5. decembra 2018. jedan od zaključaka hitne sjednice Skupština Kantona održane zbog zagađenja zraka u Sarajevu bio je nalog Vladi Kantona Sarajevo "da intenzivira formiranje Centra za upravljanje kvalitetom zraka".

"Intenzivno formiranje" na jeziku Vlade znači da je bila potrebna skoro godina dana pa da tek danas bude imenovana "Radna grupa za izradu Elaborata opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo". Vijest o imenovanju radne grupe nije slučajno puštena uoči početka sezone povećanog zagađenja zraka, jer potrebno je održati privid da se nešto radi. U međuvremenu, ova Vlada Kantona nije uradila ništa da na bilo koji način učinkovito doprinese smanjenju zagađenja zraka u gradu ili da na bilo koji način smanji izlaganje ugroženih kategorija stanovništva tokom predstojeće sezone zagađenja. Mjere koje je Vlada do sada objavila da je poduzela da smanji zagađenje zraka u gradu, čak i dugoročno, imaće vrlo skroman učinak na zagađenje zraka u Sarajevu. Prag uzbune za zagađenje lebdećim česticama PM10 od 300 µg/m3, preuzet od prethodne vlade, ubjedljivo je najviši u Evropi", saopćili su.

Kaže da ne sumnjaju da će i novoosnovanoj Radnoj grupi biti potrebni mjeseci i mjeseci rada pa da se uoči neke sljedeće sezone povećanog zagađenja zraka svečano objavi da je završila svoj rad.

"Održavanje privida rada na rješavanju problema zagađenog zraka u Sarajevu izgleda da je strateški izbor i ove Vlade Kantona Sarajevo. Često se da čuti od kantonalnih dužnosnika da je problem zagađenja zraka u Sarajevu nešto što traje decenijama, što je rezultat upravo ovakvog pristupa (ne)rješavanju ovog važnog problema. Udruženje građana “Eko akcija” Sarajevo 22. novembar", poručili su iz "Eko akcije".