Interna kontrola
739

Sarajevska policija provodi istragu nakon videa u kojem policajac šamara muškarca na Ilidži

Klix.ba
Nakon što je Klix.ba jutros objavio videosnimak u kojem policijski službenik udara šamar nepoznatom muškarcu na Ilidži, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pokrenulo je internu istragu o ovom slučaju.

Ovu informaciju potvrdila nam je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

"Istragu provodi Odjeljenje unutrašnje kontrole i sve je u ovom trenutku usmjereno na policajca kako bi se utvrdilo da li je počinio povredu službene dužnosti. Nakon provjere snimka imat ćemo više informacija", kazala nam je Kuldija.

U videosnimku koji je stigao do naše redakcije može se vidjeti kako se policajac raspravlja s nepoznatim muškarcem, a potom mu prilazi i udara šamar. Njegove kolege na mjestu događaja nisu reagovale.

Podsjećamo, šamaranje se u ovom slučaju smatra teškom povredom službene djelatnosti.

Kako se navodi u Zakonu o policijskim službenicima BiH, teškom povredom službene dužnosti smatra se narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tučom na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir te ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja.

Policijski službenici sredstva prisile, kao što je fizička sila, mogu upotrijebiti samo kada je potrebno zaštititi ljudski život, odbiti napad, savladati otpor ili spriječiti bijeg.